Luís Campos Rodrigues | ENT medi ambient i gestió

 

“Economia circular” és un d’aquells conceptes que segueix les petjades d’altres conceptes com “desenvolupament sostenible” o “sostenibilitat”, que poden estar fàcilment inclosos en discursos quotidians a tot arreu, oblidant en alguns moments el que pot significar posar-los en pràctica. Altres companys d’ENT ja han tingut l’oportunitat de parlar en altres editorials sobre el concepte d’economia circular [1, 2], exposant algunes de les limitacions d’un sistema que s’assenta en la voluntat d’un creixement econòmic sense fi en un món finit. Per argumentar que la circularitat plena no és possible només caldria dir que una part de l’energia i dels materials emprats pel sistema socioeconòmic es perd irreversiblement. A més, a mesura que el propi sistema creix i requereix de més recursos, el repte de circularitat, o de “circularitat parcial”, per ser més realistes, s’engrandeix i es torna més difícil d’abastar.

No obstant això, i canviant cap a un to més optimista, és important donar a conèixer i posar en valor bones pràctiques d’economia circular promogudes per la ciutadania, organitzacions de la societat civil, empreses i altres sectors, en àmbits tan diversos com la prevenció del malbaratament alimentari, moda i cosmètica, mobilitat, construcció o la industria. És fonamental avançar cap a noves formes de pensar, produir i consumir que es basin en un millor aprofitament dels recursos (finits, això sí) que disposem. A continuació, es presenten 10 bones pràctiques, tot i que si voleu conèixer més exemples, us podem recomanar la consulta d’un total de 589 disponibles a l’European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP), una iniciativa conjunta de la Comissió Europea i el Comitè Econòmic i Social Europeu [3].

AIGUA I MENJAR

|       Espigoladors (Catalunya)

La Fundació Espigoladors és una organització sense ànim de lucre centrada en la prevenció del malbaratament d’aliments, la promoció d’una dieta adequada i el foment d’oportunitats laborals per a persones en risc d’exclusió social. El seu àmbit principal de treball consisteix en la recol·lecció i aprofitament de verdures i fruites normalment rebutjades pels mercats a partir d’acords establerts amb els agricultors. El 95% d’aquests aliments es distribueixen als bancs d’aliments, mentre que el 5% restant s’utilitza en la producció de diversos productes (p.e., melmelades, cremes, salses, etc.). L’any 2020, aquesta fundació ha contribuït a recuperar 446.794 kg de fruites i verdures, estalviant 287 milions de litres d’aigües i evitant 323 tones d’emissions de CO2. S’han distribuït prop de 1,5 milions de racions de menjar per a 18.616 famílies beneficiaries i creat 15 oportunitats laborals i formatives. [4, 5]

|       Re-food (Portugal)

Re-food és una iniciativa independent i exclusivament voluntària, orientada a la ciutadania i organitzada a partir de comunitats locals. Entre els seus objectius principals destaca l’eliminació del malbaratament alimentari i el combat contra la fam. Re-food recull i aprofita els excedents d’aliments de cafès, restaurants i altres llocs amb la finalitat de distribuir-los entre persones de la comunitat. Amb 10 anys d’existència, Re-food ha aconseguit servir prop de 150.000 àpats per mes, reclutar 7.500 voluntaris/es i evitar 1.000 tones de residus orgànics per mes. El model de Re-food ha fet els primers passos cap a la internacionalització amb la creació de nous centres a Espanya, Itàlia, Brasil i Estats Units d’Amèrica. [6, 7]

|       Punti acqua SMAT (Itàlia)

Aquest projecte va ser implementat per la Società Metropolitana Acque Torino (SMAT) a la ciutat de Torí (Itàlia). La iniciativa consisteix en la instal·lació de punts de consum d’aigua equipats amb tres aixetes (aigua sense gas, aigua freda sense gas, i aigua freda amb gas). Aquesta iniciativa té com a objectiu promoure el consum d’aigua de la xarxa pública en lloc d’aigua embotellada i forma part del Pla d’Acció d’Energia de Torí, que es va aprovar el 2010 amb la finalitat de reduir les seves emissions de CO2. Actualment, hi ha més de 160 punts d’aigua instal·lats a l’àrea metropolitana de Torí. El projecte calcula que el consum d’un punt d’aigua d’aproximadament 4.000 litres al dia suposa estalviar al voltant d’un milió d’ampolles de plàstic a l’any. [8]

REPARACIÓ I REUTILITZACIÓ

|       Millor que nou (Catalunya)

Aquesta iniciativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va començar l’any 2009 amb l’objectiu d’oferir serveis d’assistència gratuïts i accés als tallers de reparació per ensenyar a reparar productes com a bicicletes, aparells elèctrics i electrònics, roba, mobles, entre altres. A més, “Millor que nou” permet l’intercanvi de productes mitjançant un sistema de punts i també disposa d’una plataforma online on es pot cercar botigues de segona mà o tallers de reparació. Pel que fa als resultats de la iniciativa, entre 2009 i 2019 es van rebre més de 50.000 objectes per a reparar, evitar la generació de 130 tones de residus, i realitzar més de 3.000 tallers. [9, 10]

ARTICLES PERSONALS I DOMÈSTICS

|       Grover (Alemanya)

Grover és una empresa alemanya fundada l’any 2015 i que va desenvolupar una plataforma de subscripció en línia per al lloguer de productes tecnològics com ordinadors, telèfons/tauletes, equips portàtils, càmeres, videojocs, productes d’àudio i música, etc. Els productes estan disponibles en línia i en minoristes com Media Markt, Gravis, Conrad, entre altres. Grover també ha llançat el seu servei a Àustria i els Països Baixos. Actualment, Grover disposa de més de 2.000 productes i compta amb més de 600.000 clients. [11, 12]

|       Souji (Espanya)

Souji és un líquid a base de compostos d’origen vegetal i mineral que, mesclat amb oli de cuina usat, genera un detergent ecològic multiusos (detergent de roba a mà i a màquina, netejador de terres, o també per als rentavaixelles). Aquest detergent es pot fer en menys d’1 minut i és un 96% menys contaminant que un detergent convencional. A més, d’acord l’Institut de Toxicologia i Ciències Forenses d’Espanya, els compostos utilitzats són molt biodegradables i no contaminen el medi aquàtic. [13, 14]

TECNOLOGIA I PROCESSOS PRODUCTIUS

|       3CULAR – Impressora 3D amb residus de fusta (Estònia)

3CULAR és una empresa que va desenvolupar una impressora 3D que utilitza els residus de fusta com a material d’impressió principal. Aquest procés innovador ajuda a reduir l’ús de plàstics com a material d’impressió 3D principal. 3CULAR permet reduir el cost i el temps de producció, així com la pèrdua de material i les emissions de CO2 en comparació amb les impressores 3D tradicionals. Per exemple, la substitució d’un metre cúbic de material d’impressió de plàstic per fusta permet estalviar 1.000 kg d’emissions de CO2, sent aquesta quantitat encara més elevada en el cas de serradures. [15]

|       Sistema de cogeneració aplicat a la producció de sucs a Tymbark (Polònia)

L’empresa Tymbark va implementar un sistema combinat de calor i energia en una planta de producció de suc l’any 2012. Aquest sistema permet reduir la demanda d’electricitat i calor tecnològic de la planta mitjançant l’ús de biogàs generat a la seva estació de tractament d’aigües residuals i gas natural. Aquesta iniciativa també és un exemple de simbiosi industrial, ja que la planta de Tymbark tracta les aigües residuals procedents d’una planta làctia local (OSM Limanowa) i del municipi de Tymbark. Com a resultats principals, destaca el fet que el gas produït in situ cobreix aproximadament el 25% de la demanda d’energia de la planta. [16]

SOLUCIONS DIGITALS PER A UNA MILLOR EFICIÈNCIA DE RECURSOS

|       Green Business Tree: eina per a l’eficiència dels recursos (Irlanda)

Green Bussiness Tree és una eina en línia finançada per l’Agència de Protecció del Medi Ambient (EPA) que realitza una ràpida visió general del nivell d’eficiència de recursos de les petites i mitjanes empreses (PIMES). Aquesta eina ajuda les empreses a reduir costos i augmentar l’eficiència en l’ús d’aigua, residus i energia. A l’any 2017, un total de 260 empreses van participar en aquest servei en línia. [17]

MOBILITAT I TRANSPORT

|       Som mobilitat (Catalunya)

Som Mobilitat és una cooperativa sense ànim de lucre que treballa en la promoció d’un model de mobilitat més sostenible a partir de la creació de diversos grups municipals locals a Catalunya. La principal iniciativa de Som Mobilitat és un servei de lloguer de cotxes compartits, format per vehicles elèctrics de la pròpia cooperativa, empreses, organitzacions públiques i particulars. A més, Som Mobilitat treballa per promoure l’ús compartit de bicicletes, motocicletes o el viatge compartit en cotxe. Altres activitats implementades per aquesta cooperativa inclouen la compra col·lectiva de bicicletes elèctriques i el desenvolupament de seminaris i reunions locals. Som Mobilitat té actualment 32 grups locals, aproximadament 1.500 usuaris, i més de 35 cotxes elèctrics a la seva flota. L’ús dels cotxes elèctrics de Som Mobilitat entre gener de 2017 i març de 2020 ha suposat un estalvi de 50 tones de CO2 en comparació amb el mateix ús que fan els cotxes amb motor de combustió. [18]

[1] Sergio Sastre Sanz | 22/04/2016 | L’economia circular com a dispositiu discursiu: https://ent.cat/leconomia-circular-com-a-dispositiu-discursiu/.

[2] Ignasi Puig Ventosa | 27/03/2019 | Economia circular: el nom i la cosa: https://ent.cat/economia-circular-el-nom-i-la-cosa/

[3] https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices?populate=

[4] https://espigoladors.cat/ca/

[5] https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices/espigoladors-food-waste-prevention-and-job-creation-groups-risk-social-exclusion

[6] https://www.re-food.org

[7] https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices/re-food-volunteer-driven-community-charity-working-eliminate-food-waste-and-hunger-neighborhood-basis

[8] https://www.smatorino.it/punti-acqua/

[9] http://www.millorquenou.cat/

[10] https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices/millor-que-nou-repaired-be-better-new

[11] https://www.grover.com/de-de

[12] https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices?populate=Grover

[13] https://souji.es/

[14] https://circulareconomy.europa.eu/platform/en/good-practices/souji-transforming-used-cooking-oil-ecological-detergent

[15] https://3cular.com/

[16] https://tymbark.com/en/

[17] https://greenbusiness.ie/

[18] https://www.sommobilitat.coop/