Els bolquers d’un sol ús són una fracció no reciclable que representa entre el 3 i el 4% en pes dels residus municipals. Per aquest motiu, amb el recolzament de l’Agència de Residus de Catalunya, el municipi de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) va encarregar a ENT un projecte pilot per introduir bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals.

El projecte es va iniciar el curs 2006-07 amb una participació del 75% dels nens (49) a dues escoles bressol municipals, Gargot i el Niu. En el curs 2007-08 s’amplià a totes les escoles bressol municipals restants, Tricicle, Cavallfort i la Mimosa, el que suposava donar servei a 228 nens i nenes. Una bugaderia especialitzada recollia els bolquers, els rentava a altes temperatures per a garantir-ne la higienització i posteriorment els assecava, els plegava, i els retornava a les escoles bressol. Amb els 2 canvis per nen que efectuava l’escola bressol diàriament i amb la implicació dels pares a casa, que recullen i porten el nen amb un bolquer de roba posat, s’aconseguí que cada nen usi de mitjana 3,5 bolquers de roba al dia, que significà un estalvi de 1.500 bolquers d’un sol ús durant la infantesa del nadó. Això suposaria una reducció de 270 kg de residus per nen durant el període que està a la llar d’infants.

En el conjunt de les escoles bressol de Sant Cugat, es passaria a estalviar cada any al voltant de 111.720 bolquers i es deixarien de portar a l’abocador unes 20 tones de residus anuals.

autoria

ENT environment & management

data

2008

client

Ajuntament de Sant Cugat del Vallès