El Blue Eco Fòrum organitzat per la Fundació ENT, conjuntament amb EUCC i Eco-union, va tenir lloc divendres passat al Museu Marítim de Barcelona. L’esdeveniment va comptar amb més de 350 assistents i s’hi van realitzar debats, tallers i exposicions amb la participació d’experts i actors clau del món polític, econòmic i social de nombrosos països de la regió Euromediterrània.

Els residus marins, la crisi dels refugiats, la gestió pesquera, la governança i el desenvolupament de l’economia blava van ser alguns dels temes tractats en el fòrum. Sent aquest últim tema, el del creixement blau, un dels temes més polèmics, ja que diversos experts van assegurar que l’impuls de l’economia marítima no sempre està lligat amb la preservació dels ecosistemes marins i la sostenibilitat a llarg termini.

En concret, experts van assenyalar que Espanya es troba entre els països mediterranis amb una estratègia d'”economia verda i política de desenvolupament sostenible és nul·la o està desfasada”, al costat de Albània, Bòsnia i Hercegovina, Xipre, Egipte i Eslovènia, segons revela un informe presentat al Blue Eco Fòrum sobre 20 països de l’àrea mediterrània.

A més de l’organització del fòrum, la Fundació ENT també va ser responsable de coordinar el taller de pesca titulat Un mar de retos on representants de la Generalitat de Catalunya, pescadors, investigadors i ONGs van tenir l’oportunitat de debatre sobre la necessitat de restablir les poblacions de peixos a nivells sostenibles i promoure plans de gestió a llarg termini per garantir una pesca amb futur.

Tot i que les conclusions de Blue Eco Fòrum i els vídeos no estaran disponibles fins d’aquí poques setmanes, una de les paraules més repetides en cada un dels tallers organitzats al Fòrum va ser la necessitat d’avançar cap a una millor governança i fomentar col·laboració entre totes les parts interessades. Inclosa la necessitat d’ampliar la participació ciutadana en el procés de desenvolupament i el respecte pels límits ecològics i la igualtat social.

Agenda i biografia dels ponents

Entrevista televisiva a l’organització

Noticia de La Vanguardia sobre el Blue Eco Fòrum

Galeria fotogràfica del #BEF