Aquest octubre ha estat especialment fructífer per a l’equip barceloní del projecte NATURVATION, que està format per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals – Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i ENT Environment and Management.

El 3 d’octubre, el  Barcelona Lab for Urban Environmental Justice (BCNUEJ, ICTA-UAB) i ENT vam organitzar una ruta en bicicleta explorant zones verdes urbanes del Poblenou, un barri postindustrial de Barcelona. Aquesta activitat va comptar amb participants de l’administració pública, acadèmics, organitzacions ecologistes i grups veïnals. Aquest esdeveniment es va centrar en diversos tipus de solucions basades en la natura (jardins urbans, parcs, etc.) i va abordar problemes socials com la gentrificació.

A finals de mes, el 27 d’octubre, es va organitzar un taller online amb la finalitat de promoure propostes i aliances comunitàries que abordin la justícia socioambiental dins del procés de planificació urbana de Barcelona. Aquest taller va ser organitzat per BCNUEJ (ICTA-UAB) i ENT en el marc dels projectes europeus NATURVATION, GREENLULUS i URBANA. Un dels elements destacats del taller va ser la presentació d’un documental “To Green or Not To Green: Four Stories of Urban (In) Justice in Barcelona”, que narra  quatre històries de lluites veïnals contra la desigualtat urbana a Barcelona. Aquest documental va ser rodat i editat pel cineasta Alberto Bougleux i promogut per BCNUEJ.


NATURVATION és un projecte H2020 format per un consorci de 14 institucions liderat per la Universitat de Durham. L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona i ENT Environment and Management són els socis locals de Barcelona. Entre els seus principals objectius, NATURVATION té com a objectiu contribuir a la millora del coneixement sobre SBN (solucions basades en la natura) a l’entorn urbà, considerant aspectes com l’anàlisi d’aspectes innovadors, els reptes de la sostenibilitat urbana i el paper de diversos agents institucionals i de la societat civil en aquest procés.

Enllaç al documental