La revista Journal of Shellfish Research acaba de publicar un article sobre l’impacte de l’escalfament global, acidificació oceànica i altres pressions ambientals en l’aqüicultura de mol·luscs bivalves al mar Mediterrani. El principal autor de l’article és el membre d’ENT Luís Campos Rodrigues.

L’aqüicultura de mol·luscs bivalves (p.e. musclos, ostres, cloïsses) al mar Mediterrani és vulnerable en relació a diverses pressions ambientals, incloent l’acidificació oceànica i l’augment de la temperatura del mar com a conseqüència del canvi climàtic. En el context del projecte europeu MedSeA (http://medsea-project.eu/), Luís Campos Rodrigues (ENT; ICTA / UAB) ha participat com a principal autor en un estudi que va pretendre esbrinar el nivell de coneixement i les percepcions del sector en relació a pressions climàtiques i no climàtiques. Resultats d’un qüestionari realitzat a productors de 12 zones costaneres i 6 països de la Mediterrània indiquen que l’acidificació oceànica és encara una pressió ambiental poc coneguda, sent considerada una amenaça secundària en relació a altres problemes ambientals (p.e. onades de calor, augment gradual de la temperatura del mar, proliferació d’algues tòxiques). Les onades de calor observades a l’estiu, que estan associades a un increment abrupte de la temperatura del mar, són considerades com l’amenaça més rellevant. Aquesta pressió va ser observada en la majoria de les zones d’estudi en els darrers anys i està associada a efectes negatius en el reclutament de llavors, l’afectació del biso o byssus, així com la pròpia mortalitat de diverses espècies.

Referència: Rodrigues L.C., van den Bergh J.C.J.M., Massa F., Theodorou J.A., Ziveri P., and Gazeau F. (2015). Sensitivity of Mediterranean Bivalve Mollusc Aquaculture to Climate Change, Ocean Acidification and Other Environmental Pressures: Findings from a Producers’ Survey”. Journal of Shellfish Research 34(3):1161-1176. 2015.

Llegir l’article