Skip to main content

La conferència celebrada a Brussel·les el 5 de juny de 2025 va destacar com les bones pràctiques i els instruments han tingut èxit arreu d’Europa i què pot fer la UE per ajudar a expandir-los més ràpidament.

L’esdeveniment final del projecte LIFE BIOBEST, organitzat com a esdeveniment oficial associat a la Setmana Verda de la UE, va reunir més de 60 participants a Brussel·les. L’acte va aplegar representants d’institucions de la Unió Europea; responsables regionals i locals; representants d’empreses de gestió de residus; organitzacions de la societat civil i del món acadèmic dedicats a la gestió dels bioresidus.

L’esdeveniment va fer balanç de totes les activitats i aprenentatges del LIFE BIOBEST des de l’inici del projecte l’any 2023. Durant aquest període, LIFE BIOBEST ha elaborat diverses publicacions sobre bones pràctiques i instruments eficients, les dades que hi ha darrere d’aquests èxits i les polítiques clau que han permès als sistemes de gestió de bioresidus amb millor rendiment d’Europa destacar —amb l’objectiu d’inspirar i facilitar la replicació d’aquests models arreu del continent.

L’esdeveniment va comptar amb ponents de tot Europa que van presentar bones pràctiques locals per augmentar la recollida i el tractament dels bioresidus, com ara:

  • Milà (Itàlia), que demostra any rere any com fins i tot les ciutats més densament poblades, amb un alt nivell de turisme i en un context multicultural, poden assolir resultats impressionants gràcies a un sistema ben dissenyat, educació contínua i incentius econòmics per reduir la generació de residus no separats.

  • Catalunya (Espanya), on l’Agència de Residus va presentar el seu sistema pioner de devolució fiscal per als municipis —en què els ingressos provinents de l’impost sobre l’abocament i la incineració es redistribueixen a les entitats locals en funció de la qualitat i quantitat de bioresidus recollits i tractats. Aquest fons fiscal s’utilitza per atorgar subvencions anuals per a la implantació i millora dels sistemes locals de recollida de bioresidus, així com per a inversions en instal·lacions de tractament biològic.

Un dels materials més rellevants sorgits del projecte LIFE BIOBEST és la recentment publicada Guia completa per a una gestió efectiva dels bioresidus a la UE, amb recomanacions polítiques clau per ajudar a reduir la bretxa entre les pràctiques actuals i els índexs de recollida potencials —tenint en compte que només el 26% dels residus de cuina es recullen separadament actualment a la UE. Un vídeo resum amb les recomanacions i mesures principals del projecte LIFE BIOBEST està disponible amb subtítols en 11 idiomes de la UE.

La viabilitat i la practicitat de la implementació d’aquestes recomanacions van ser analitzades per líders locals i experts en bioresidus durant les taules de debat de l’esdeveniment. Les lliçons apreses de cara al futur de la gestió dels bioresidus a Europa inclouen:

  • Objectius vinculants a nivell de la UE sobre la quantitat i qualitat dels bioresidus recollits, juntament amb millores en els sistemes de monitoratge.

  • Implementació d’un conjunt d’instruments econòmics i fiscals —com l’augment dels impostos sobre abocament i incineració o sistemes de devolució fiscal— per millorar la competitivitat econòmica de la gestió de bioresidus.

  • Mesures clau per donar suport a la producció, comercialització i aplicació de compost i digestat d’alta qualitat en agricultura, jardineria i en la indústria de substrats.

  • Transferència de coneixement i governança cap als nivells locals.

Gemma Nohales, coordinadora del projecte, Fundació ENT:
“Una de les lliçons clau apreses del projecte i de l’acte final és que els instruments econòmics i fiscals són essencials per realinear els incentius i animar les autoritats a establir o millorar sistemes de recollida i tractament separats. Aconseguir una gestió de bioresidus rendible i competitiva, especialment en comparació amb els residus residuals, és fonamental per transformar l’escenari actual i assolir els objectius de reciclatge i reducció d’abocaments.”

Altres materials clau del LIFE BIOBEST

Entre altres recursos del LIFE BIOBEST per donar suport a les autoritats locals i regionals hi ha:

Sobre LIFE BIOBEST

El projecte LIFE BIOBEST, finançat per la Unió Europea, ha reunit experts de la Fundació ENT, el Consorzio Italiano Compostatori (CIC), l’Associació de Ciutats i Regions per a la Gestió Sostenible dels Recursos (ACR+), la Xarxa Europea de Compostatge (ECN) i Zero Waste Europe (ZWE). El projecte ha tingut una durada de 30 mesos. www.lifebiobest.eu.