ENT Environment and Management ha realitzat des del 2006 estudis a diversos municipis per a establir taxes de residus de pagament per generació, així com el suport a la implantació d’aquests sistemes. La lògica d’aquest model és que cada ciutadà i establiment comercial pagui segons la quantitat i tipus de residus que genera.

S’han realitzat projectes per un ampli ventall d’organismes i ens supramunicipals, com: l’Agència de Residus de Catalunya, la Diputació de Barcelona, Diputació de Pontevedra, el Consell Comercal de la Garrotxa, Consell Comarcal de l’Alt Camp, Consell Comarcal de l’Anoia, Consell Comarcal de La Selva, Consell Comarcal del Ripollès, la Mancomunidad del Urola Kosta, la Mancomunitat La Plana, etc.

ENT també ha treballat per municipis com: Canet de Mar, Manresa, Cornellà, Vilafranca del Penedès, Tiana, Donostia i Usurbil (Euskadi), 8 municipis de l’Alt Camp (Alió, Bràfim, Figuerola del Camp, La Masó, El Milà, Nulles, El Pont d’Armentera, i Vilabella), L’Arboç, Cabanes, Argentona, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Artesa de Lleida, Riudecanyes, 3 municipis de la Ribera d’Ebre (Miravet, Rasquera i La Torre de l’Espanyol), Montmeló, Sant Joan de les Abadesses i Sant Andreu de Llavaneres. La majoria s’han desenvolupat amb el suport econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya.

Es tracta d’estudis exhaustius i pràctics que parteixen de la diagnosi del sistema de recollida i fiscal vigent al municipi i proposen els sistemes de pagament per generació més adequats a nivell domiciliari i comercial. Es concreta l’estructura de la nova taxa, així com les quotes i/o imports unitaris per volum o pes d’aquelles fraccions que es recomana gravar. Inclouen detalls del sistema d’implementació: estimació del pressupost, característiques de la campanya comunicativa, seguiment i manteniment del servei, adequacions necessàries del sistema de recollida actual, calendari d’implementació, proposta d’ordenança fiscal, etc.

L’aplicació d’aquests estudis significaria l’adopció d’un model de gestió totalment estès en països amb una gestió més ecològica dels residus. També significaria la continuïtat d’un model que es va aplicar de forma pionera a l’Estat a Torrelles de Llobregat l’any 2003, també dissenyat per ENT Environment and Management.

Si vols informació d’algun dels projectes municipals en concret envia’ns un correu a info@ent.cat.