Skip to main content
 

Economia circular

L’economia circular és al nucli de les polítiques ambientals a la UE. L’economia circular és un enfocament de gestió que intenta conservar el valor i la vida útil dels materials al llarg de tota la cadena de valor, maximitzant l’eficiència de l’ús dels materials dins de l’economia i reduint la generació de residus. Des de la fase de disseny fins a la valorització de residus, l’economia circular intenta tancar els cicles de materials que requereix el procés econòmic.

Des d’ENT, acompanyem administracions i empreses en el disseny de plans d’economia circular i en el càlcul i la interpretació dels indicadors necessaris per al seu seguiment.

Mapegem necessitats i prioritats, plantegem objectius, proposem instruments i dotem les organitzacions d’un marc de seguiment per monitoritzar els avenços.

Som experts en el desenvolupament de marcs d’indicadors d’economia circular per a l’administració local, autonòmica i per a empreses. Partint del marc harmonitzat d’indicadors d’economia circular d’Eurostat, i amb la sinergia potent que representa el nostre coneixement relacionat amb l’elaboració dels comptes de fluxos de materials, desenvolupem marcs d’indicadors alineats amb els estàndards internacionals i adaptats al context de cada agent (plans municipals d’economia circular, seguiments de qualitat autonòmics, seguiments de qualitat). Aquests indicadors es fan servir per avaluar l’impacte de les polítiques aplicades per augmentar la circularitat de l’economia.

Incloem el disseny d’instruments econòmics i fiscals dins dels plans d‟economia circular. Donem suport al disseny d’instruments a escala local, regional i estatal (p.ex., taxes de residus i pagament per generació, impostos a l’abocament i la incineració, responsabilitat ampliada del productor, SDDR, altres LCA, LCC) i fem recerca sobre l’aplicació d’aquestes eines.

ENT ha acompanyat a diversos agents en el disseny dels seus plans d’economia circular (p.ex. Ajuntament de Vitoria), en el desenvolupament de marcs d’indicadors d’economia circular (p.ex. Catalunya Circular, IDESCAT, IHOBE, Ajuntament de Vitoria), en el desenvolupament d’instruments econòmics o en la identificació de les prioritats sectorials per a l’eficiència material.

Especialitat relacionada