El llibre analitza els orígens de la salinització dels rius Llobregat i Cardener i del conflicte vinculat als residus de l’extracció minera de sals potàssiques a la comarca del Bages. Els autors han documentat les protestes esdevingudes a la dècada dels anys 30 a causa de la salinització dels rius, així com l’actuació de la Generalitat Republicana per controlar la qualitat de l’aigua, establint una xarxa d’estacions de control per monitoritzar la salinitat i legislant mitjançant la Llei de Salinitat (1933), entre altres accions.
El llibre explica com el conflicte mediambiental per la mineria de la potassa al Bages arrenca el 1925 i com, malgrat la tecnologia disponible al segle XXI, continua sense solució definitiva. S’assenyala que la mitjana dels valors de clorur entre gener del 2014 i juny del 2015 al Llobregat, a Sant Joan Despí, incompleixen el màxim extraordinari fixat en temps de la Segona República i s’explica l’impacte de la mineria a l’aigua potable que arriba a Barcelona. Els autors han coincidit en què salinitat de l’aigua del Llobregat, com a conseqüència de l’activitat de la mineria de potassa, ha estat el principal maldecap per a l’abastiment d’aigua a l’àrea de Barcelona.

autoria

Santiago Gorostiza

data

2015

publicació

Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

referència bibliogràfica

Gorostiza, S., Honey-Rosés, J., Lloret, R. (2015) Rius de Sal. Una visió històrica de la salinització dels rius Llobregat i Cardener durant el segle XX. Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.