El malbaratament alimentari és un problema global que afecta totes les fases de la cadena alimentària, des de la producció fins al consum final, i que genera una pèrdua econòmica significativa, però també un important impacte ambiental i social. Les causes del malbaratament alimentari són diverses i inclouen factors com la sobreproducció, les deficiències en la cadena de subministrament, les pràctiques agrícoles inadequades, la manca d’infraestructures de conservació i transport, i els hàbits de consum poc sostenibles.
Catalunya va ser pionera a l’estat amb l’aprovació de la Llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari que estableix mesures per reduir el malbaratament alimentari a totes les etapes de la cadena alimentària i promou la donació d’aliments no venuts però aptes pel consum.
En els darrers anys ENT ha portat a terme diversos projectes vinculats al malbaratament alimentari des de diverses perspectives. La nostra experiència i la disposició d’un equip pluridisciplinar ens permet donar l’enfocament integral que la temàtica exigeix.
Hem participat en projectes per a la implantació d’iniciatives locals de canalització d’excedents alimentaris a través del disseny del sistema i les eines necessàries per al seu correcte funcionament, hem realitzat diagnosis i plans d’acció per reduir el malbaratament a nivell local o supramunicipal, hem analitzat el malbaratament en el sector específic de la pesca, i hem desenvolupat materials comunicatius i de conscienciació sobre aquesta problemàtica.