Lydia Chaparro (Fundació ENT) és coautora d’un nou llibre de Quaderns de la Mediterrània publicat per l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) i editat per Icaria Editorial. El número 25 de Quaderns de la Mediterrània porta com a títol «Naturalesa i sostenibilitat. Conviure a la Mediterrània» i està dividit en quatre temes principals: Cap a una consciència ecològica, Per un Mediterrani net, Reptes per obtenir nous recursos; i Sostenibilitat pública i privada.
Aquesta nova publicació, que ha comptat amb la col·laboració d’eco-union, ha volgut tractar les diferent problemàtiques que afronta la regió Mediterrània de manera interdisciplinar, amb la participació de filòsofs, biòlegs i experts en diverses disciplines, com ara Jordi Pigem, Alicia Puleo, Hussein Abaza, Susanne Hirschmann, Najib Saab, Joan Martínez Alier o Jorge Wagensberg, per anomenar només uns pocs, que, des de la seva respectiva visió aborden els diferents reptes socials i ambientals que enfronten avui dia la Mediterrània.
Uns reptes que no seran fàcils de superar, doncs la Mediterrània presenta un àmbit geogràfic i cultural únic al món, doncs uneix fins a 22 països i més de 450 milions d’habitants, però alguns d’aquests països pateixen greus conflictes i a més la desigualtat social entre regions és cada cop més palesa. Per una altra banda, actualment la Mediterrània és un dels focus turístics més importants del món i alhora una mar altament contaminada i sobreexplotada.
En aquest sentit, l’article de Lydia Chaparro “Salvar la Mar Mediterrània, la gran assignatura pendent” alerta de la fràgil situació ecològica d’aquest mar, degut principalment a la sobrepesca i a la degradació d’hàbitats, i sobre la necessitat de conservar-lo per garantir el futur de l’activitat pesquera, l’equitat i la seguretat alimentària. Segons l’article, aquest factors es veuran encara més agreujats pel canvi climàtic i pel paradigma del creixement blau. Motius pels quals és necessari forçar un canvi de rumb i fer una transició global cap a sistemes de consum i producció molt més responsables, inclusius i sostenibles des d’un punt de vista social i ambiental.
El llibre Quaderns de la Mediterrània 25 està disponible en castellà i anglès i es pot consultar en format paper i en format electrònic AQUÍ.