Luís Campos Rodrigues (ENT) és un dels coautors de l’article “Divers perceptions and implications for sustainable tourism management in the Ceará State Coast, Brazil”, publicat a la revista “Arquivos de Ciências do Mar”. Aquest article va tenir com autora principal Ana Flavia Pantalena i segon coautor Marcelo de Oliveira Soares del “Instituto de Ciências do Mar” (Labomar) de “l’Universidade Federal do Ceará” (Nord-est del Brazil).
L’anàlisi de les percepcions dels bussejadors pot ser una eina útil per desenvolupar un turisme sostenible. Malgrat la seva importància, encara no s’entén bé el paper de la percepció dels problemes ambientals i d’infraestructura en la millora del turisme de busseig als països en desenvolupament. Aquest estudi avalua les percepcions de 140 bussejadors sobre diferents llocs de busseig a la costa de l’Estat de Ceará, al nord-est del Brasil. Els resultats indiquen que, malgrat l’existència de 32 llocs de submarinisme, només es va visitar regularment l’Àrea Marina Protegida (AMP). Aquesta àrea va ser classificada com a “bona / molt bona” pel que fa a la seva biodiversitat marina. Una de les seves particularitats és la presència d’esculls. Els bussejadors van donar als vaixells i les operacions d’embarcar i desembarcar una qualificació de “dolent / pobre”. A més, es va classificar els temps de desplaçament i la presència de deixalles marines i xarxes de pesca abandonades com a “raonables / mitjans”.
Finalment, aquest estudi analitza diverses estratègies per preservar la biodiversitat marina tropical i maximitzar la satisfacció dels bussejadors. Aquestes inclouen el monitoratge de la pesca il·legal, l’aplicació del pla de gestió de l’AMP i la millora de la infraestructura de busseig. Entendre les preferències dels submarinistes recreatius respecte a les experiències d’immersió pot reforçar el turisme sostenible i ser de gran importància per al suport de les polítiques públiques i la gestió costanera.