“Marxuquera Verda” és el nom del projecte que la Fundació ENT contribuirà a coordinar i executar a Gandia (La Safor) en les properes setmanes. Concretament, es tracta de la segona fase del projecte de participació ciutadana per a la restauració ambiental de l’incendi de Marxuquera de l’any 2018. El programa de conservació, coneixement i difusió de l’entorn, pioner al territori valencià, va estar premiat l’any passat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Els indicadors mostren que la restauració realitzada es darrers anys està sent molt positiva pel medi, també per que fa a l’impacte visual dels més de 1.000 arbres plantats. Per seguir en aquesta línia de recuperació de l’espai, s’ha obert un procés d’inscripcions de persones i col·lectius que vulguin participar en les noves accions i activitats de seguiment, de custòdia i cura que van aturar-se a conseqüència de la pandèmia.

Marxuquera Verda

Marxuquera Verda va néixer a partir de l’incendi d’agost de 2018 originat a Llutxent i que va cremar més de 3.300 hectàrees de superfície forestal afectant a set municipis de les comarques de la Vall d’Albaida i la Safor. Gandia va ser un dels més afectats, amb gairebé 1.000 hectàrees de terreny d’un alt valor ecològic i paisatgístic, així com diverses urbanitzacions desallotjades i nombroses afeccions a bens públics i privats. La zona més castigada pel foc va ser el barranc de Borrell, un espai natural situat dins de l’àmbit del Paratge Natural Municipal del Parpalló-Borrell, un dels tresors ambientals de la ciutat.

A pocs dies de l’extinció de l’incendi l’Ajuntament de Gandia va començar a articular un projecte amb la voluntat de fer partícip la ciutadania de les tasques de restauració del paratge; així va néixer Marxuquera Verda. El projecte es va plantejar com un instrument des d’on ordenar totes les accions a realitzar al post-incendi, amb l’objectiu de fomentar l’educació ambiental de la ciutadania i de familiaritzar-se amb la gestió del medi natural. Així, en la primera fase totes les accions de Marxuquera Verda es van realitzar en el Barranc de Borrell i tenien una durada aproximada de sis mesos, des de desembre de 2018 a maig de 2019. Marxuquera Verda també ha gestionat i coordinat els recursos aportats per diferents administracions.

Més informació