Skip to main content

Aquest dimecres 18 de juny de 2025, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb empreses i entitats del sector, ha presentat una guia pionera que pretén reduir la presència dels plàstics d’un sol ús en aquest sector per avançar cap a una ciutat més sostenible i els objectius marcats al Pla Clima. La guia recull propostes concretes per contribuir a minimitzar la presència de plàstics i presenta experiències reals del sector pesquer que contribueixen a l’acompliment d’aquest objectiu. L’acte de presentació de la guia s’ha fet aquesta tarda a la Confraria de Pescadors.

L’Ajuntament de Barcelona ha editat la guia “Com reduir els envasos de plàstic d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc”, elaborada per ENT, amb la voluntat d’ampliar el Compromís Barcelona Plàstic Zero, en el marc del Pla Clima.

La nova publicació és fruit d’un estudi previ que inclou una diagnosi del sector, propostes d’actuació concretes i també recull experiències de bones pràctiques de diferents empreses i també de dins de l’Ajuntament, com per exemple el foment d’ús d’envasos reutilitzables als mercats municipals. L’objectiu de la nova guia és continuar avançant cap a un model de ciutat més sostenible, reduir els residus plàstics a la ciutat i fomentar l’ús d’envasos reutilitzables en un sector clau com és el de la pesca i la distribució alimentària.

Cal tenir en compte que l’impacte ambiental del consum d’envasos de plàstic és molt alt, sobretot rellevant en mars i oceans, en els quals el 85% dels residus que hi arriben són plàstics. Aquest fet té un impacte negatiu sobre els ecosistemes marins i, per tant, sobre les activitats que en depenen.

L’acte de presentació ha comptat amb una taula rodona amb representants de diversos agents implicats en la cadena de subministrament del peix i marisc. L’objectiu ha estat compartir experiències i reflexionar conjuntament sobre com avançar cap a la reducció del plàstic d’un sol ús des de cada organització.

La guia és un document que marca objectius i que ofereix un ampli ventall de propostes adaptades a cada baula de la cadena: des de l’ús de caixes reutilitzables a les llotges i embarcacions, fins a sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos en supermercats i mercats. També es proposen accions de sensibilització per fomentar l’ús d’envasos reutilitzables entre la ciutadania i els punts de venda.

A més, la guia recull nou experiències reals impulsades per entitats i empreses que han desenvolupat iniciatives que demostren que la transició cap a models més sostenibles és possible i ja està en marxa a Barcelona.

Amb aquesta guia, l’Ajuntament continua obrint el missatge de la sostenibilitat a nous sectors i actors clau de la ciutat, reforçant el seu compromís amb la reducció de residus i la protecció del medi marí i el medi ambient en general. La iniciativa s’emmarca en la celebració del Dia Mundial dels Mars i els Oceans, remarcant la importància de preservar els ecosistemes marins.