Aquest passat cap de setmana el programa de La 2 de Televisió Espanyola “El Escarabajo Verde” va emetre el documental “Basureros para rato”. Maria Calaf (ENT) hi apareix.

El documental aborda la problemàtica de la gestió de residus a l’Estat, reflectint que els resultats de reutilització i reciclatge encara estan lluny (per sota del 30%) dels objectius europeus pel 2020 d’arribar al 50%. Malgrat la mitjana, hi ha Comunitats Autònomes que estan fent esforços per assolir els objectius, per exemple Catalunya i el País Basc, amb els anomenats sistemes porta a porta, o amb identificació d’usuari.

També s’introdueix la problemàtica associada a la gestió de residus en abocadors, posant de manifest que encara avui, alguns dels abocadors no compleixen la normativa de recollida de gasos i lixiviats. Com a apunt final, es menciona l’opció de mineria d’abocador per aquells residus que ja han estat abocats, com a estratègia de futur per a recuperar materials, fent èmfasi en el potencial de recuperar metalls estratègics, com les terres rares per a la fabricació de productes electrònics.

Aquí l’enllaç:
http://www.rtve.es/television/20150422/basureros-para-rato/1134406.shtml