Skip to main content

L’efecte rebot es produeix quan un increment de l’eficiència energètica no es tradueix en l’estalvi energètic que s’esperava. Això és degut a que es produeix un abaratiment del cost del servei energètic afectat, que s’acaba traduint en una major demanda d’aquest, compensant total o parcialment l’estalvi derivat de la major eficiència. També s’incrementa la renda disponible, augmentant el consum d’altres béns i serveis que necessiten energia per a ser produïts. Tot i que hi ha consens entre la comunitat científica sobre l’existència de l’efecte rebot, hi ha discrepàncies en determinar la seva magnitud. Alguns constaten que una millora de l’eficiència produeix cert estalvi d’energia, encara que menor que el potencial, mentre que altres sostenen que després d’una millora de l’eficiència hi ha un augment net del consum d’energia, produint-se el que a la literatura es coneix com la Paradoxa de Jevons. Aquest llibre presenta l’estat de la qüestió, i s’endinsa en els principals conceptes, desenvolupaments teòrics i metodològics, així com en les polítiques per fer-hi front.
El llibre de Jaume Freire forma part de la Col·lecció DOCS de la Fundació ENT. De fet, és el segon treball publicat per la col·lecció, que té l’objectiu d’acollir obres d’investigació aplicada en els àmbits de l’economia ecològica, la gestió ambiental i l’ecologia política.

Jaume Freire González és Doctor en Economia Aplicada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és investigador Marie Curie al Departament d’Economia de la Universitat de Harvard i a ENT Environment & Management. Ha treballat com a investigador en el Environmental Change Institute de la Universitat d’Oxford i com a consultor per diversos governs i organismes internacionals. El seu treball es focalitza en les interaccions entre l’economia i el medi ambient des de la perspectiva de l’economia ecològica i ambiental. És expert en l’efecte rebot de l’eficiència energètica i la Paradoxa de Jevons.

autoria

Jaume Freire

data

2016

publicació

Fundació ENT

referència bibliogràfica

Freire González, Jaume (2016) Eficiencia energética y efecto rebote. Conceptos, métodos y politicas. Fundació ENT. Col·lecció DOCS 2.