Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Carta dirigida a la Comissió Europea sobre els subsidis per a la construcció de nous vaixells pesquers
| Notícies| 24/09/2018

Unes 40 entitats de tot Europa han enviat una carta al Comissari Europeu de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, i a la Comissària de Comerç de la Comissió Europea, Cecilia Malmström, per sol·licitar a la Comissió Europea que mantingui les Directrius actuals sobre ajudes estatals al sector pesquer i impedeixi la introducció de subsidis per a la construcció de nous bucs de pesca en les regions ultraperifèriques de la Unió Europea (UE).

Actualment, la Comissió Europea està planejant una revisió de les Directrius sobre ajudes estatals que concedirà subvencions al sector pesquer per a la construcció de nous vaixells. La prohibició actual d’aquests tipus de subvencions existeix en la UE des de 2004 i es va mantenir durant la reforma de la Política Pesquera Comuna al 2014, degut als efectes perjudicials que té la renovació de la flota sobre el medi marí.

En cas d’adoptar-se, aquestes subvencions debilitarien els objectius de la Política Pesquera Comuna (PPC) de posar fi a la sobrepesca, anirien en contra dels objectius del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) que prohibeix els subsidis per a la construcció de vaixells, i alhora enviaria un senyal polític erroni per part de la UE als líders polítics de tot el món.

L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides sobre els oceans i mars (ODS 14) sol·licita específicament l’eliminació de les subvencions que contribueixen a la sobrepesca per al 2020. És per això que la UE va eliminar les ajudes per a la construcció de nous bucs fa més d’una dècada i en les negociacions en el marc de l’Organització Mundial del Comerç la UE aboca activament per prohibir els subsidis pesquers que contribueixen a la sobrecapacitat i la sobrepesca.

Per una altra banda, l’evidència científica suggereix que els subsidis directes a la flota no generen beneficis suficients per al sector pesquer o no generen un rendiment de la inversió. Per aquests i altres motius, mitjançant aquesta carta, s’insta a la Comissió Europea a respectar els objectius de la Política Pesquera Comú i oposar-se a la introducció de disposicions que permetin la reintroducció de subvencions per a la construcció de nous vaixells pesquers.

Enllaç a la carta