Skip to main content

Les energies renovables són vitals per mitigar el canvi climàtic i, per tant, se’n preveu un ampli desplegament en el propers anys. No obstant això, la producció d’aquestes tecnologies és molt intensiva en termes materials i, en particular, minerals.

Així mateix, es preveu que cap al 2030, les primeres instal·lacions de panells fotovoltaics i aerogeneradors arribin al seu final de vida i hi hagi una generació significativa d’aquests residus que cal gestionar. Aquests residus, tot i que contenen materials valuosos com silici, alumini, i coure, tenen una gestió complexa per la seva naturalesa heterogènia i multimaterial.

La recuperació dels materials dels equips fora d’ús pot reduir la dependència d’importacions i evitar els impactes ambientals associats a l’extracció de minerals. Però aquesta recuperació també presenta reptes importants.

Aquest estudi analitza la circularitat de les energies renovables a Catalunya, tot centrant-se en pales d’aerogeneradors i plaques fotovoltaiques, i efectua una àmplia cerca bibliogràfica i entrevistes amb actors rellevants del sector.

autoria

ENT environment & management

data

2023-2024

client

Acció