Skip to main content

22 organitzacions europees, liderades per Whale and Dolphin Conservation, ClientEarth i Seas At Risk, han sol·licitat a la Comissió Europea que emprengui accions legals contra 15 governs de la UE, inclòs Espanya. A la denúncia, les entitats esgrimeixen que aquests països no compleixen amb el seu deure legal de protegir els cetacis de la captura accidental per part d’algunes flotes pesqueres.

Aquesta denúncia s’ha vist motivada per l’elevada mortalitat de dofins registrada el passat hivern, quan es van comptabilitzar uns 1.2000 dofins encallats a la costa atlàntica francesa, la majoria amb signes de captura accidental.

Espanya és un dels 15 països que ha estat denunciats per 22 organitzacions de tot Europa [1] per no complir amb la seva obligació de protegir els mamífers marins de la seva captura accidental en les xarxes de pesca. Les entitats han enviat dues cartes a la Comissió Europea, un sol·licitant que s’adoptin mesures d’emergència [2] i una altra perquè s’emprenguin accions legals contra aquests governs [3].

Per les organitzacions signants de la denúncia, la situació dels cetacis a l’Atlàntic nord-oriental és molt greu, particularment crítica per algunes poblacions de dofins i marsopes. El dofí comú ha patit en aquesta zona una gran quantitat de captures accidentals durant dècades, prova d’això són els nombrosos dofins encallats a les costes d’Irlanda, Regne Unit, França i Espanya al llarg dels anys. Però totes les alarmes van començar a sonar l’hivern passat, moment en què es va assolir la xifra més tràgica. En 2018 es van registrar uns 1.200 dofins encallats només a la costa francesa, dels quals, més del 80% tenien signes de captura accidental.

No obstant això, aquests números són la punta de l’iceberg, ja que, de tots els dofins que moren accidentalment, només una petita part arriba a la platja. La majoria de cossos es descomponen al mar, de manera que la xifra real podria ser molt superior. La comunitat científica adverteix que les pesqueres comercials s’han convertit en una gran amenaça per a aquesta població de dofins. Per evitar milers de morts més durant l’hivern que ve, les flotes pesqueres responsables d’aquestes morts accidentals haurien de tancar.

En la denúncia presentada, les organitzacions també han demanat que s’adoptin mesures de protecció d’emergència per a les marsopes del Bàltic, ja que es tracta d’una espècie catalogada ‘En perill crític’ dins de la Llista Vermella de la UICN. En l’actualitat, només queden uns pocs centenars d’individus, de manera que una sola mort accidental d’una femella fèrtil de marsopa podria tenir un impacte devastador en la capacitat de recuperació de la població.

Entre d’altres aspectes, la denúncia es fonamenta en el fet que cap dels països involucrats està fent prou per evitar la matança, captura o pertorbació dels mamífers marins per part d’algunes flotes pesqueres. Segons la Directiva d’Hàbitats, tots els països de la UE tenen l’obligació de garantir una protecció estricta dels cetacis, de manera que les activitats de pesca no tinguin un impacte significatiu en les seves poblacions, i també s’estableix que s’ha de controlar i minimitzar la captura accidental. A més, segons la llei, els mars de la UE haurien d’estar sans per al 2020, per això, consideren que la Comissió Europea hauria d’intervenir i obligar els Estats membre a prendre les mesures necessàries per protegir els cetacis i garantir un bon estat ambiental de els ecosistemes marins, tal com obliga la llei europea.


[1] Llista d’entitats involucrades: Seas At Risk, Whale and Dolphin Conservation, ClientEarth, Coalition Clean Baltic, Coastwatch Europe, Danish Society for Nature Conservation, Ecologistas en Acción, The Fisheries Secretariat, Fundació ENT, France Nature Environnement, Humane Society International, International Foundation for Animal Welfare, Irish Wildlife Trust, Irish Whale and Dolphin Group, Ligue pour la Protection des Oiseaux, Marine Conservation Society, Natuurpunt, Oceana, OceanCare, Our Fish, Sciaena, Sea Shepherd France, Sustainable Water Network SWAN, Swedish Society for Nature Conservation, Wildlife and Countryside Link Bycatch sub-group, WWF.
[2] Carta enviada a la Comissió Europea sobre mesures d’emergència: https://seas-at-risk.org/images/pdf/Letters/2019-07-10_Request_for_emergency_measures_against_cetacean_bycatch_over_letter.pdf
[3] Carta enviada a la Comissió Europea sobre accions legals contra 15 governs: https://seas-at-risk.org/images/pdf/Letters/2019-07-10_Bycatch_complaint_cover_letter.pdf