Skip to main content

És indubtable que els actors principals del desenvolupament del discurs de justícia ambiental han estat, continuen sent i continuaran sent, una gran diversitat de moviments i associacions vinculats en primera instància als drets civils, i més recentment al medi ambient. Les seves activitats se centren majoritàriament en l’àmbit local, però ho fan sota l’aixopluc i orientació d’un concepte que s’estén per tot el món, i tracta d’influir tant en les polítiques públiques de tota escala, des de la més local fins a les més globals.

És com a resultat de la pressió d’aquest moviment social, ia través de campanyes de lobby específic, que algunes administracions estan començant a incloure també alguns elements específics de la Justícia Ambiental tant en la seva estructura administrativa com en el cos legislatiu, seguint així el pas de conceptes com el desenvolupament sostenible o l’ecoeficiència. Fins ara, però, els canvis introduïts són limitats i no han alterat els elements centrals dels sistemes socioeconòmics.

No és estrany per tant constatar que són els EUA, on va néixer el moviment social més fort i on es va desenvolupar en primera instància, on s’han creat elements administratius més avançats que tracten d’arribar a alguns aspectes de justícia ambiental en el si de la seva pròpia societat (excloent per ara les implicacions internacionals del seu sistema socioeconòmic). Per arribar fins aquí han estat necessaris nombrosos conflictes locals on es protestava per la injustícia ambiental existent, però també ha estat necessari, tal com hem vist anteriorment, un lobby constant iniciat en els anys noranta.

autoria

Miquel Ortega

data

2011

publicació

Ecología Política

referència bibliogràfica

Ortega, M. (2011) Origen y evolución del movimiento de justicia ambiental. Ecología Política, 41: 17-25.