Recentment la Fundació ENT ha iniciat el projecte “Assistència tècnica per a l’anàlisi de la vulnerabilitat socioecològica als impactes del canvi climàtic en dues àrees marines de Catalunya”, encarregat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Les dues àrees a les quals fa referència el projecte són l’AMP del Parc Natural de Cap de Creus i el Litoral del Baix Empordà.
El Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, participa com a soci beneficiari en el projecte europeu MPA-ENGAGE cofinançat pel programa Interreg Med.
El projecte MPA-ENGAGE té com a objectiu promoure les AMP com a espais fonamentals per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Des d’un enfocament socioecològic, el projecte desenvoluparà plans d’adaptació, com a mínim, en set AMP de sis països europeus: Portofino (Itàlia); Tavolara Punta Coda Cavallo (Sardenya, Itàlia); Parc Nacional de Calanques (França); Parc Natural del Cap de Creus (Catalunya); Brjuni National Park (Croàcia); Zakyntos National Marine Park (Grècia); Karaburuni (Albània). El projecte implicarà els principals agents de cada zona: gestors, actors socioeconòmics del sector del busseig recreatiu i de la pesca artesanal, autoritats locals i regionals, centres de recerca i públic general.
Com a part dels objectius del projecte, els socis desenvoluparan anàlisis de vulnerabilitat climàtica per a les AMP del consorci, guiats per la Universitat de Vigo i l’equip de coordinació del projecte. Una anàlisi de vulnerabilitat climàtica és una eina útil per comprendre i il·lustrar el ventall d’espècies, hàbitats i usos vulnerables de les àrees protegides, davant els impactes observats i previstos del canvi climàtic. Els resultats d’una anàlisi de la vulnerabilitat climàtica poden guiar les accions futures prioritàries a nivell de les AMP i ajudar en el disseny i la implementació dels plans d’adaptació.