Skip to main content
El passat dimecres 24 de juliol es va celebrar la jornada-taller ‘L’aplicació de la taxa de residus a Catalunya’, organitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, que va comptar amb el seguiment de més de 200 persones inscrites de diferents ens locals. Aquest esdeveniment complementava la jornada anterior sobre gestió de residus, que es va dur a terme el 2 de juliol.

L’objectiu principal de la jornada ha estat oferir una comprensió detallada de les obligacions relatives a la taxa de residus per als ajuntaments, així com la seva aplicació pràctica. Durant la jornada s’han abordat les obligacions derivades de la Directiva marc de Residus 2008/98/CE i la seva transposició a la legislació espanyola amb la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Els participants han pogut compartir les interpretacions d’aquestes normatives i les seves conseqüències per als ajuntaments, proporcionant un marc clar per a la seva aplicació pràctica.

Maria Calaf (ENT) va realitzar un taller pràctic, per identificar els costos i ingressos del servei de recollida i tractament de residus i proporcionar eines pràctiques i coneixements aplicables per a la correcta implementació de la taxa de residus en els seus municipis. Com es distribueixen costos entre domicilis i comerços, l’establiment de les reduccions ambientals de la taxa i les diferents modalitats de Taxa Justa, com el Pagament per Generació i la Bonificació per Participació, entre d’altres.

De cara al 2025, els ajuntaments hauran d’establir una taxa de residus que cobreixi el 100% de les despeses de la recollida. Aquesta exigència normativa subratlla la importància d’aconseguir una gestió econòmicament sostenible dels serveis de recollida i tractament de residus, assegurant que els costos siguin reflectits de manera justa i eficient en les taxes aplicades.

Aquí teniu el vídeo de la jornada. La intervanció de Maria Calaf (ENT) és a partir del minut 1:56:53.