El passat 17 de Novembre va tenir lloc la 6a Jornada de governança del litoral del Garraf a la Casal del Mar de Vilanova i la Geltrú.
L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i del Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf, es dividí en tres taules temàtiques – planificació i polítiques al litoral, projectes a la costa; i cooperació i aliances -, comptant amb la participació de diversos ponents i debats enriquidors.
La primera taula va incloure una ponència sobre la conservació dels fons litorals somers Mediterranis i el projecte FoResta a càrrec d’Emma Cebrian (Centre d’Estudis Avançats Blanes – CSIC), seguida d’una presentació sobre el Pla de protecció i ordenació del litoral i el futur Conservatori de Litoral de Catalunya de part de Ferran Miralles (Direcció general de polítiques de muntanya i del litoral de la Generalitat de Catalunya).
La segona taula començà per la presentació dels projectes “Pla de Gestió dels Colls i Miralpeix” i “Pla de seguiment del Parc d’esculls artificials del Garraf” a càrrec de Jordi Roig (Naturalea) i Jesús Coines (Centre d’Estudis del Mar de Sitges), respectivament. Aquestes dos estudis han estat encarregats pel Consell Comarcal del Garraf. A continuació es va introduir el projecte europeu H2020 SCORE (2021-2025) i, en concret, la seva actuació a les zones d’estudi de Vilanova i la Geltrú/Província de Barcelona i Benidorm. Gemma Roset i Ester Toledo (Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) i Luís Campos Rodrigues (ENT) van parlar de l’actuació d’aquest projecte al municipi vilanoví, tocant aspectes com a la necessitat d’integrar les diferents visions dels actors locals i regionals sota el format de laboratori viu (living lab) o els objectius del projecte referents a l’anàlisi socioeconòmica i implementació de mesures d’adaptació al canvi climàtic basades en ecosistemes. Ignacio Toledo i Diego Marcos (Universitat d’Alacant) van parlar més sobre com Benidorm pensa integrar l’ús de sensors intel·ligents per al monitoratge del canvi climàtic i usos associats a la zona costanera.
A l’ultima taula es parlà de tres projectes de cooperació, en concret la custòdia del territori i el voluntariat ambiental (Sandra Carrera, Xarxa per a la Conservació de la Natura – XCN), l’aplicació de la ciència ciutadana en relació amb la conservació de l’Alguer de Mataró (Gregori Muñoz-Ramos, Ajuntament de Badalona), i la creació de la Taula de Municipis pel Litoral (Bàrbara Peris, Ajuntament del Vendrell).