La Fundació ENT s’uneix a les més de 50 entitats que han enviat una carta als líders de la UE instant a la protecció dels oceans com una acció climàtica.
El passat 25 de setembre, amb motiu de la presentació a Mònaco de l’informe especial del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) sobre l’Oceà i la Criosfera en un Clima Canviant (SROCC), més de 50 organitzacions no governamentals van enviar una carta als líders europeus per demanar-los que exerceixin el seu lideratge actuant per protegir l’oceà enfront de la degradació del clima.
Dirigents de la UE i presidents d’alguns dels seus Estats membres, entre ells Pedro Sánchez, han rebut la carta signada per 52 organitzacions socials i ambientals europees.
En aquesta carta es recorda als dirigents que l’oceà juga un paper fonamental en la salut humana i del planeta. Cal mantenir la millor salut possible dels nostres mars i oceans per poder incrementar la seva resiliència als impactes derivats del clima que vindran.
Amb aquesta comesa, la carta ha instat els líders de la UE a:
- Acabar amb la sobrepesca i la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada. Totes les institucions de la UE i els Estats membres han d’aplicar i fer complir plenament la Política Pesquera Comuna, en particular el termini per acabar amb la sobrepesca d’aquí al 2020.
- Posar en marxa un Tractat d’Alta Mar sòlid per a finals de 2020.
- Protegir almenys el 30% de l’oceà a través d’àrees marines totalment protegides per a finals de 2030, i que el 70% restant de l’oceà sigui gestionat de forma sostenible.
- Protegir les profunditats oceàniques, mitjançant una moratòria cautelar en la mineria dels fons marins.
Acabar amb la sobrepesca i protegir les àrees marines són accions climàtiques essencials que protegiran els hàbitats i la biodiversitat, abastiran les pesqueres i les xarxes tròfiques marines, milloraran el cicle i el segrest de carboni, i desenvoluparan la resiliència dels oceans per resistir la perillosa crisi climàtica. L’adopció d’aquestes mesures és una oportunitat perquè els líders de la UE demostrin el seu compromís amb la recuperació de la major font de vida del planeta, i és clau per aconseguir un nou acord ecològic europeu que protegeixi la naturalesa i les comunitats.