Skip to main content

Demà dia 10 d’abril de 2025 es compleix el termini de tres anys establert per la Ley 7/2022 de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular , el qual estableix l’obligatorietat dels ens locals de l’estat espanyol d’instaurar “una tasa o, en su caso, una prestación patrimonial de carácter público no tributaria, específica, diferenciada y no deficitaria”  que reflecteixi els costos reals de les operacions de recollida, transport i tractament dels residus municipals.

En data de venciment del termini, es poden trobar tres tipologies de municipis segons les seves ordenances fiscals de residus aquest exercici 2025: 1) els que disposen d’una taxa de residus totalment adaptada a les disposicions de la llei 7/2022, 2) els que no disposen de taxa, que ja són molt pocs, i 3) aquells que disposen de taxa, però no adaptada. Dins del segon i tercer grup hi ha un petit subconjunt de municipis que han aprovat una nova taxa de residus arran de les obligacions de la llei, però que aquesta no entra en vigor fins a l’exercici 2026. 

Des de l’Observatori de la Fiscalitat dels Residus (iniciativa de la Fundació ENT) s’ha analitzat les ordenances fiscals de residus d’un panell de 131 municipis de l’estat espanyol. L‘import de la taxa domèstica ha passat d’uns 100,1 € de mitjana l’any 2024 a 126,7 € de mitjana el 2025, un augment del 26,5 %, l’increment més pronunciat des de 2015, quan es van començar a recopilar dades.

Il·lustració 1. Evolució de les taxes de residus respecte a l’IPC

Malgrat l’entrada en vigor de la llei 7/2022, i la indicació d’aquesta de cobrir tots els costos de la gestió de residus, amb una despesa l’any 2024 de 5.056,4 milions d’euros, la cobertura d’aquests s’estima que va ser d’un 54,7 %, un increment del 2,1 punts respecte de l’any 2023. Increment que, encara que s’apropi cada cop més a la cobertura total de la gestió de residus, no arriba a complir les determinacions de la llei aprovada l’any 2022. S’espera que de cara al 2025, amb la pujada observada de les taxes de residus, aquest percentatge augmenti, encara que no es preveu que assoleixi la total cobertura de costos.

Aquesta anàlisi s’ha fet amb les dades provisionals de l’estudi de “Las tasas de residuos en España”, que es publicarà el setembre d’aquest any 2025.

>> Més informació sobre taxes de residus: Observatori de la Fiscalitat dels Residus

Per resoldre qualsevol dubte o aclariment, contacteu: info@ent.cat, 938935104