Tres punts de recollida incentivaran la devolució d’envasos de begudes entre els usuaris de Parc Natural Cap de Gata-Níjar.
La iniciativa es durà a terme durant els mesos d’agost i setembre amb l’objectiu d’evitar l’abandonament d’aquests envasos i conscienciar sobre el problema de les escombraries marines.
Les 3 màquines per a la devolució d’envasos de begudes s’instal·laran al Centre de Visitants Les Amoladeras, l’Oficina d’Informació Turística de San José i al Castillo de San Andrés de Carboneras, i fomentaran la recollida selectiva de llaunes i ampolles de plàstic. A canvi del lliurament d’aquests envasos, els usuaris seran recompensats amb un tiquet bescanviable per descomptes en diferents establiments de Parc Natural, els quals es poden trobar a la web de l’Associació d’Empresaris del Parc Natural Cap de Gata-Níjar (ASEMPARNA) .
El funcionament de la prova pilot es desenvoluparà de la següent manera: els usuaris introduiran els envasos a la màquina de recollida d’envasos i obtindran un tiquet amb un descompte que serà aplicable en els comerços adherits a el projecte.
Amb aquesta mesura es pretén conscienciar sobre el problema de les escombraries marines als usuaris, evitar l’abandonament d’envasos de begudes al Parc Natural de Cap de Gata-Níjar i avaluar el paper que poden exercir els sistemes de devolució d’envasos per solucionar aquest problema.
Aquesta prova pilot és part de el projecte europeu Plastic Busters MPAs, coordinat per l’Agència de Residus de Catalunya i el Centre d’Activitat Regional per al Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC) i que té com a objectiu reduir l’impacte de les escombraries marines en les àrees marines protegides de la Mediterrània i que desenvolupa accions en tot el cicle de gestió de les escombraries marines, des del monitoratge i l’avaluació fins a la prevenció i la mitigació d’aquestes.
Plastic Busters MPAs és un projecte finançat per Interreg Med que reuneix 15 socis de 8 països: Albània, Xipre, Croàcia, França, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Espanya i ofereix un enfocament integral, multifacètic i coordinat per combatre les escombraries marines a les àrees marines protegides de la Mediterrània i aconseguir ecosistemes marins més saludables.
El projecte compta, a més, amb la col·laboració de la Conselleria de Desenvolupament Sostenible de la Junta d’Andalusia i la Direcció de el Parc Natural de Cap de Gata-Níjar.
- Per a més informació sobre el projecte: https://plasticbustersmpas.interreg-med.eu/
- Per poder bescanviar els tiquets: https://cabodegata-nijar.es/2021/07/13/proyecto-plastic/
- Per a consultes sobre el projecte: info@wondereko.com