Coincidint amb la diada de Sant Jordi s’ha posat a disposició del públic i de forma oberta el llibre “Som Natura: el repte de l’Antropocè”, coordinat per Carles Castell i Jaume Terradas, i editat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En un capítol del llibre hi participa Lydia Chaparro (Fundació ENT).
Es tracta d’una obra que es va publicar amb motiu de l’exposició del mateix títol al Museu de Ciències Naturals, i que tenia per objectiu despertar emocions i consciències, i incitar a l’acció ciutadana per sumar esforços en la lluita per conservar la biodiversitat.
En el llibre “Som Natura: el repte de l’Antropocè”, que ha comptat amb la participació d’una trentena de reconeguts científics, artistes i divulgadors, entre els quals Lydia Chaparro de la Fundació ENT, es poden trobar excel·lents reflexions sobre l’origen de la vida, l’aparició i evolució de l’espècie humana, o l’enorme riquesa que representa la diversitat biològica, però també com l’activitat humana condiciona, i sovint destrueix, la vida al planeta.
Tanmateix, el llibre mostra com fruit d’un model socioeconòmic insostenible i esgotat, i de l’evidència que els humans necessitem la natura per a la nostra supervivència, cal actuar. El resultat ha estat una visió conjunta i complexa de la natura -i del paper que hi juguem els humans com a part de la natura-, des de la ciència i la cultura.
El capítol en el qual ha participat Lydia Chaparro (Fundació ENT) es titula “Un mar de reptes”, i s’emmarca dins la secció “Actuem” i està dedicat a l’oceà. Al capítol es mencionen els múltiples impactes que afecten el medi marí i la biodiversitat, provocant-ne la degradació i la pèrdua de serveis crítics, però alhora destaca bones notícies, com ara l’augment del coneixement científic i l’interès creixent per part de la ciutadania sobre la salut dels oceans. El capítol conclou amb la necessitat de fer una transició global cap a sistemes de consum i producció molt més responsables i sostenibles, i que tinguin en compte els límits dels ecosistemes.