Irmak Ertör (ENT) i Miquel Ortega són els autors de l’article titulat “The expansion of intensive marine aquaculture in Turkey: The next‐to‐last commodity frontier?” que acaba de publicar la revista Journal of Agrarian Change.
L’aqüicultura és un dels sectors productors d’aliments de més ràpid creixement, i la seva participació en la producció mundial de productes del mar està augmentant significativament en comparació amb la pesca de captura. Això transforma les pràctiques de producció de marisc al mateix temps que permet que el capital s’expandeixi a noves fronteres de productes marins bàsics. Partint de la conceptualització de l’aqüicultura com una nova frontera per a la pesca de captura, l’article pretén descobrir com s’expandeixen les fronteres dels productes bàsics en el sector de l’aqüicultura marina intensiva i donar forma a la transformació de la producció de marisc centrant-se en el seu recent creixement a Turquia. Analitza aquesta transformació sobre la base de 22 entrevistes en profunditat amb actors socials clau a Turquia, així com una revisió dels informes sectorials i estatals i les legislacions pertinents de Turquia i la Unió Europea, i sosté que les tres vessants horitzontal, vertical, i l’expansió taxonòmica ja observada en la pesca industrial de captura que s’ha produït de manera similar a l’aqüicultura marina intensiva a través de les estratègies d’ampliació, aprofundiment i comercialització dels productes bàsics emprats per les empreses d’aqüicultura.