L’objectiu principal de la jornada ha estat oferir una comprensió detallada de les obligacions relatives a la taxa de residus per als ajuntaments, així com la seva aplicació pràctica. Durant la jornada s’han abordat les obligacions derivades de la Directiva marc de Residus 2008/98/CE i la seva transposició a la legislació espanyola amb la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Els participants han pogut compartir les interpretacions d’aquestes normatives i les seves conseqüències per als ajuntaments, proporcionant un marc clar per a la seva aplicació pràctica.
Maria Calaf (ENT) va realitzar un taller pràctic, per identificar els costos i ingressos del servei de recollida i tractament de residus i proporcionar eines pràctiques i coneixements aplicables per a la correcta implementació de la taxa de residus en els seus municipis. Com es distribueixen costos entre domicilis i comerços, l’establiment de les reduccions ambientals de la taxa i les diferents modalitats de Taxa Justa, com el Pagament per Generació i la Bonificació per Participació, entre d’altres.
De cara al 2025, els ajuntaments hauran d’establir una taxa de residus que cobreixi el 100% de les despeses de la recollida. Aquesta exigència normativa subratlla la importància d’aconseguir una gestió econòmicament sostenible dels serveis de recollida i tractament de residus, assegurant que els costos siguin reflectits de manera justa i eficient en les taxes aplicades.
Aquí teniu el vídeo de la jornada. La intervanció de Maria Calaf (ENT) és a partir del minut 1:56:53.