Skip to main content

ENT participa amb el centre tecnològic Eurecat, en el projecte de dinamització de l’Observatori Catalunya Circular, principal hub d’innovació de l’ecosistema català d’economia circular, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La col·laboració d’ENT se centra en l’elaboració dels indicadors d’economia circular per al seguiment de la transició cap a una economia circular a Catalunya.

L’Observatori Catalunya Circular és un hub d’innovació en economia circular, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que aglutina la informació i el coneixement sobre les accions, iniciatives, casos d’èxit, indicadors i ajuts que es duen a terme en aquesta matèria en l’ecosistema català.

A principis d’aquest mes de març, s’han presentat als membres adherits de l’Observatori Catalunya Circular les novetats del darrer any, en una reunió que ha servit per anunciar, entre altres iniciatives, la col·laboració d’Eurecat amb la Generalitat per dinamitzar i consolidar l’observatori, punt de trobada d’empreses i institucions que aporten solucions per consolidar l’economia circular a Catalunya, un sector que suposa una facturació de més d’11.000 milions d’euros anuals i dona feina a 32.800 persones.

Durant la presentació, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha reiterat el compromís del país en favor de l’economia circular, regenerativa, integradora i neutra en emissions afirmant que “hem aconseguit que aquesta sigui una de les àrees estratègiques de la nostra economia i una clau per la nostra competitivitat i innovació”.

Segons el director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Frederic Clarens, “amb el projecte desenvolupat, es vol contribuir a que l’Observatori augmenti el seu valor com a eina de referència per als processos de transformació cap a l’economia circular de les empreses i la societat a Catalunya”.

Entre les activitats desplegades, destaquen la identificació d’iniciatives d’economia circular del territori, el monitoratge i publicació de novetats i l’actualització continuada de l’Observatori Catalunya Circular, detectant necessitats de nous continguts de serveis de suport a l’empresa i propostes de visualització de l’espai web.

Per altra banda, s’ha implementat el càlcul i definició de nous indicadors d’economia circular, alhora que s’han consolidat els indicadors existents i es defineix un conjunt d’indicadors de seguiment de la transició cap a l’economia circular de Catalunya. En aquestes activitats s’ha comptat amb el suport de la consultora ENT Medi Ambient i Gestió.

L’Observatori Catalunya Circular és una de les principals iniciatives desplegades per la Generalitat de Catalunya, en el marc de l’Estratègia d’Impuls a l’Economia Verda i a l’Economia Circular, aprovada al maig de 2015 i que ara s’està actualitzant a través del Full de Ruta de l’Economia Circular de Catalunya a l’horitzó del 2027. Es tracta d’una acció concertada que compta amb la col·laboració de múltiples actors econòmics i socials de Catalunya, on hi ha 626 empreses dedicades a donar solucions B2B en aquest àmbit, un 60% més que l’any 2017, tal i com indica l’estudi d’ACCIÓ publicat a desembre de 2021, ‘L’economia circular a Catalunya. Totes elles generen una facturació de més d’11.000 milions d’euros i donen feina a 32.800 persones.