Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Vídeo del mural contra la sobrepesca
| Notícies| 08/12/2015

El centre de Madrid va ser el passat 2 de desembre l’escenari d’un acte reivindicatiu a favor de la pesca sostenible. Ecologistes en Acció, amb la col·laboració de la Fundació ENT, organitzà aquesta curiosa i artística jornada a l’entrada de l’Utopic_US, un espai de coworking al centre de Madrid. Durant l’acció, l’artista urbà convidat ha elaborat un gran mural amb l’objectiu de conscienciar sobre l’estat dels nostres mars i la necessitat de posar fi a la sobrepesca. Ja està disponible el vídeo de l’acció.

Ecologistes en Acció va organitzar aquest acte dues setmanes abans de les negociacions que tindran lloc a Brussel·les, concretament els dies 14 i 15 de desembre, on els ministres de pesca de la Unió Europea debatran els límits de pesca per a les principals espècies comercials de l’Atlàntic Nord-est.

La decisió es prendrà dins del context de la Política Pesquera Comuna (PPC), en vigor des de principis de 2014, que exigeix acabar amb la sobreexplotació pesquera per a totes les poblacions, si això és possible, en 2015, i de forma progressiva i gradual, a més tardar en 2020. Encara que tot indica que aquest objectiu encara està lluny de ser assolit.

Segons dades de la Comissió Europea, actualment el 48% de les poblacions de peixos en l’Atlàntic es troben sobrepescades (xifra que ascendeix al 93% en el cas del Mediterrani). Un fet que Ecologistes en Acció considera greu, ja que va en la direcció oposada a la Política Pesquera Comunitària, que té com objectiu primordial restablir les poblacions de peixos a nivells sostenibles.

Les organitzadores de l’acte també han insistit en la necessitat que els ministres de pesca de la UE aprovin límits de captura concordes amb les recomanacions científiques del Consell Internacional per a l’Exploració del Mar (CIEM). Lucía Martínez, responsable de pesca d’Ecologistes en Acció afirma que “l’any passat, els ministres de pesca europeus van acordar uns límits que van excedir les recomanacions científiques en el 56% dels casos. Ignorar la ciència i prioritzar els beneficis econòmics a curt termini impossibilita complir amb els objectius de la PPC que els propis ministres van aprovar fa amb prou feines dos anys”.

Lydia Chaparro, de la Fundació ENT, afegeix que “en el cas espanyol, les quotes d’algunes poblacions de gran interès pesquer com ara el lluç, el gall o el rap, han estat sistemàticament establertes per sobre de les recomanacions científiques”. I afegeix “Si la Ministra espanyola responsable de pesca, Isabel García Tejerina, vol assegurar una gestió pesquera responsable a llarg termini, hauria de defensar a Brussel·les límits de pesca en línea amb les recomanacions científiques”.

Així mateix, les entitats organitzadores han subratllat la importància de que la distribució de les quotes dintre d’un mateix Estat Membre es realitzin sobre la base de criteris ambientals, socials i econòmics, tal com marca la PPC. En aquest sentit, Lydia Chaparro indica que “Els responsables polítics han de garantir una distribució més justa i equitativa de la quota entre les diferents flotes, i afavorir aquelles modalitat que ja practiquen una pesca sostenible”.

Lucía Martínez pel seu costat conclou que “almenys unes 2.759 embarcacions d’arts menors han desaparegut entre els anys 2006 i 2014, amb la millora de les poblacions de peixos i un repartiment just i transparent de les possibilitats de pesca, la socio-economia de nombroses comunitats costaneres es veurien clarament beneficiada”.

Enllaç al vídeo