Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Trobada d’experiències europees per lluitar contra el malbaratament d’aliments
| Notícies| 23/10/2015

Iniciatives d’aprofitament de Grècia, Itàlia, França, Portugal i Espanya es reuniran dilluns a Barcelona (Casa de la Convalescència, Recinte Modernista Sant Pau) per compartir reptes comuns. L’acte organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments, a la qual dóna suport la Fundació ENT, comptarà amb la presència de l’activista internacional Tristram Stuart.

El dilluns 26 d’octubre Barcelona acollirà un esdeveniment inèdit a nivell europeu que reunirà una desena de projectes europeus per reduir el malbaratament alimentari. A l’acte, organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), hi participaran iniciatives d’Espanya, Itàlia, França, Portugal i Grècia.

La trobada, sota el títol “Teixint xarxes per reduir el malbaratament”, servirà per compartir experiències i identificar, gràcies a les aportacions de persones que treballen específicament per lluitar contra el malbaratament, aquelles mesures més eficaces per reduir de forma efectiva el menjar que dia a dia acaba a les escombraries al llarg de tota la cadena de producció i distribució d’aliments.

Tristram Stuart, activista del Regne Unit i promotor de campanya mundial Feeding the 5000, obrirà l’acte aportant la perspectiva internacional. Seguidament es presentaran 9 experiències del sud d’Europa:

A continuació, tots els assistents participaran en una dinàmica per compartir experiències, èxits i fracassos, i per proposar idees per al treball futur. L’acte acabarà amb un còctel d’aliments aprofitats. La jornada Teixint Xarxes compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona i servirà per renovar el compromís per l’aprofitament promogut per la PAA des de la seva fundació el febrer de 2015 a través del Manifest “Prou malbaratar aliments”, al que s’han adherit cinquanta entitats i centenars de persones.

Lluitar contra el malbaratament alimentari

Cada any, un terç de la producció mundial d’aliments (uns 1.300 milions de tones) es perd o es malbarata en el seu trànsit des de la producció fins al nostre plat. A més del menjar, també acaben a la brossa tots els recursos emprats per a produir-lo (energia, aigua i terra fèrtil) mentre que es produeixen greus impactes al medi ambient en termes d’emissions contaminants i generació de residus.

Tal malbaratament és intolerable si tenim en compte que hi ha 840 milions de persones que passen gana al món (el 12% de la població mundial) i que la inseguretat alimentària ens amenaça sempre de molt a prop.

La Plataforma Aprofitem els Aliments

La PAA és una associació sense ànim de lucre que aglutina persones i entitats que treballen per la cultura de l’aprofitament dels aliments. L’objectiu de la PAA és provocar el debat social sobre el malbaratament alimentari i posar-lo en l’agenda política, i fomentar el treball en xarxa entre els actors implicats en la cadena alimentària per promoure conjuntament solucions a aquest problema que té greus conseqüències econòmiques, ambientals i socials.

Web de la jornada
Programa