Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Treball, creixement i sostenibilitat: el rol de la reforma fiscal mediambiental en la recuperació econòmica
| Notícies| 07/10/2015

Reduir el dèficit públic, augmentar els recursos de l’Estat, crear ocupació i conduir la recuperació cap a un model econòmic, energètic i mediambientalment sostenible és el tema de discussió de la conferència “Treball, creixement i sostenibilitat”, que se celebra el dia 22 d’octubre a Madrid. Acollit per la UNED i dirigit per l’organització europea Green Budget Europe i Climate Strategy, l’esdeveniment compta amb la col·laboració i el suport de la Fundació ENT, Fundació Conama i de WWF.

La conferència serà presentada i dirigida per l’expert internacional Paul Eakins i comptarà amb la participació de representants dels partits polítics i experts en economia, medi ambient i fiscalitat d’Espanya, França i Portugal per connectar l’experiència tècnica i pràctica amb les polítiques a les que obligadament haurà d’enfrontar el nou govern sorgit de les eleccions de desembre. Aprofitant l’atenció que suscita la nova cimera mundial sobre el canvi climàtic que se celebrarà aquest desembre a París, els experts nacionals i internacionals defensors d’un canvi en el model fiscal verda han aprofitat l’ocasió per recordar als partits polítics que Espanya no ha aconseguit assolir els objectius de Kyoto i que la lluita contra el canvi climàtic no només és necessària sinó bona per a l’economia, particularment una com l’espanyola:

  • El dèficit públic espanyol és el segon més alt de la UE
  • La dependència energètica exterior és la segona més alta entre els grans de la UE i suposa un dèficit milionari
  • Espanya està a la cua d’Europa en recaptació fiscal mediambiental
  • El cost social de les subvencions és molt alt: per exemple el dièsel suposa una greu amenaça per a la salut pública l’impacte real encara és desconegut

Els estudis científics realitzats per universitats i organismes internacionals demostren que els impostos sobre l’energia i el carboni són més eficients que l’IVA o l’IRPF:

  • Afecten menys al sistema econòmic
  • Són més beneficiosos per a l’ocupació
  • Són menys costosos de recaptar
  • Tendeixen a corregir pràctiques nocives per a la societat i el medi ambient

Nombrosos assajos que apliquen models específics per al cas espanyol calculen que els impostos sobre l’energia podrien generar a Espanya més de 10.000 milions d’euros anuals d’ingressos addicionals per al 2020, amb un menor impacte sobre el PIB els impostos habituals sobre el consum o el treball . Durant l’esdeveniment es presentaran estudis recents sobre els mecanismes fiscals per fomentar i dirigir la recuperació econòmica cap a una economia baixa en CO2, sostenible i rica, i es discutiran les possibilitats existents a Espanya per introduir aquestes reformes.

La conferència arriba després d’un estiu en què els efectes del canvi climàtic s’han vist en rècords històrics de calor a tot Europa, la sequera de Califòrnia o una tràgica crisi de refugiats que fugen d’un territori devastat per guerres que oculten una gran sequera que havia reduït el creixent fèrtil a mínims històrics.

Mitigar el canvi climàtic no és només una solució mediambiental, sinó també una solució social i econòmica. La pròxima dècada serà crítica tant per a l’economia espanyola com per al sistema climàtic. Créixer reduint les emissions de CO2 és possible. Tot el que cal és un lideratge polític fort que prengui les regnes i doni suport a una política i fiscalitat coherents.

Inscripció a l’esdeveniment

Consulta l’agenda