Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Suport a un Pla del Bàltic Sostenible
| Notícies| 16/09/2015

La setmana vinent s’espera que es reprenguin les negociacions sobre el Pla Plurianual del Mar Bàltic. Encara que aquest pla de gestió sembla molt allunyat de les nostres aigües i de les nostres preocupacions, és de gran transcendència per al futur de la pesca a Europa, ja que serà el primer pla de gestió redactat en el marc de la nova Política Pesquera Comuna (PPC).

A més, si finalment s’acorda un pla plurianual per al Bàltic que no compleix els objectius de la PPC, no només faria perillar la pròpia implementació d’aquesta política, sinó que podria crear un mal precedent per als futurs plans plurianuals que es desenvoluparan en les nostres aigües .

Antecedents

A principis de juny, les negociacions sobre el pla plurianual del Mar Bàltic van entrar en la fase final. Han passat gairebé dos mesos i encara no s’ha aconseguit un acord a causa de la falta de compromís a l’hora d’implementar, per complet, la reforma de la Política Pesquera Comuna de la Unió Europea.

Aquests plans plurianuals per a les pesqueries de la UE tenen el propòsit de minimitzar la presa de decisions basada en interessos a curt termini i maximitzar la probabilitat d’una pesca sostenible. En 2013, la UE va acordar una ambiciosa reforma a la PPC que inclou un compromís vinculant per acabar amb la sobrepesca. Una obligació política que hauria de donar lloc a un medi marí més saludable, unes pesqueries rendibles i un millor futur per a les comunitats costaneres.

Actualment, el Consell de Pesca de la UE (format pels ministres de cada país membre) comparteix la responsabilitat d’elaborar els plans plurianuals amb el Parlament Europeu. Ara bé, mentre el primer (que ha legislat durant dècades a favor de la sobrepesca) pretén continuar sense aplicar completament la nova normativa, el Parlament Europeu, en canvi, no està disposat a acceptar un pla que posi en perill la principal ambició de la PPC, és a dir, permetre rangs que excedeixin els límits sostenibles de pesca.

Propostes d’acció fins a la setmana vinent

Utilitzar els hashtags #BalticMAP i/o #CFPreality per donar suport als eurodiputats del Parlament Europeu i recordar-los que es mantinguin ferms en la seva posició de no permetre la sobrepesca. Alguns exemples de tuits (en castellà):

  • Todavía estamos lejos de acabar con la #sobrepesca y favorecer la pesca de bajo impacto #pescaSOStenible #CFPreality http://xurl.es/npa3v
  • Reflexiones sobre el proceso #BalticMAP: http://xurl.es/dtusw eurodiputados como @WalesaMEP y @AlainCadec defienden el fin de la #sobrepesca #CFPreality
  • Si el #BalticMAP no pone fin a la #sobrepesca, puede hacer peligrar la sostenibilidad pesquera de toda Europa #CFPreality
  • Es necesario apoyar la #pescaSOStenible y acabar con la #sobrepesca en Europa #BalticMAP #CFPreality