Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
S’acosta el proper cicle de negociacions sobre els límits de pesca per a 2020
| Notícies| 06/11/2019

Previ a la reunió del Consell de Ministres de Pesca de la UE, que tindrà lloc a Brussel·les els propers 16 i 17 de desembre, la Comissió Europea adopta la seva proposta sobre les possibilitats de pesca per al proper any.

La Comissió Europea ha publicat la seva proposta sobre els límits de pesca per al 2020. Es tracta de la proposta sobre els Totals Admissibles de Captura, també coneguts com TAC i quotes, per a la major part de les poblacions de peixos comercials de l’Atlàntic Nord-oriental i Mar del nord, que servirà de base per a les negociacions durant el Consell de pesca de desembre.

Segons indica la pròpia Comissió en el seu comunicat, de les 72 poblacions de peixos sobre les quals s’ha elaborat una proposta: per 32 poblacions la quota s’ha augmentat o segueix sent la mateixa respecte a l’any anterior; mentre que per a les 40 poblacions restants la quota s’ha reduït. Establint així alguns passos importants en la direcció correcta, és a dir, en línia amb l’objectiu d’acabar amb la sobrepesca, tal com obliga la Política Pesquera Comuna (PPC). Una legislació que estipula concretament, en el seu article 2(2), l’objectiu de “restablir i mantenir les poblacions de peixos per sobre d’uns nivells de biomassa capaços de produir el rendiment màxim sostenible, com a molt tard el 2020″.

No obstant això, a poques setmanes d’arribar a aquesta data límit, un bon nombre d’oportunitats de pesca proposades per la mateixa Comissió Europea s’han establert per sobre de les recomanacions científiques del Consell Internacional per a l’Exploració de la Mar (ICES / CIEM), contravenint així els objectius de l’article 2(2) i allunyant-se de la fi de la sobrepesca. De fet, la nostra anàlisi preliminar indica que la Comissió ha proposat per a 30 poblacions (sobre un total de 72) oportunitats de pesca superiors a les recomanades científicament. En particular, preocupa alguns casos concrets com pot ser el merlà al Mar del Nord i est del Canal de la Manxa, així com les poblacions de lluç i llenguado al Mar Cantàbric i aigües ibèriques atlàntiques, que s’han establert respectivament un 6% , 12% i 28% per sobre dels nivells recomanats com sostenibles pel consell del ICES.

Decisions difícils d’entendre tenint en compte que l’últim informe del Comitè Científic, Tècnic i Econòmic de la Pesca (STECF per les sigles en anglès) posa en evidència que moltes poblacions romanen sobreexplotades i/o fora dels límits biològics de seguretat. En aquest informe, a més, s’indica que el 41% de les poblacions avaluades a l’Atlàntic nord-oriental pateixen sobrepesca (29 de 70) en relació amb els nivells d’explotació del RMS i que la taxa de progrés actual per posar fi a la sobrepesca resulta massa lenta per assolir els objectius de la PPC per a 2020.

Per tot això, i tot i que els reptes són molts, és important que durant el proper Consell de pesca, les i els ministres de pesca prenguin decisions valentes i compleixin amb la legislació que ells mateixos van aprovar el 2013 durant la reforma de la PPC. Entre d’altres aspectes rellevants, es requereix que mostrin el seu compromís inequívoc en posar fi a la sobrepesca, implementin completament l’obligació de desembarcament, i augmentin la transparència en el procés de presa de decisions.

GIF_2019

Veure les recomanacions de les ONG sobre l’establiment d’oportunitats de pesca per a 2020 (English)