Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Nous passos en la difusió de la calculadora contra el malbaratament alimentari
| Notícies| 18/04/2019

L’associació Espigoladors, organització de referència a Catalunya en la lluita contra el malbaratament alimentari a través de l’espigolament, utilitza la calculadora del valor dels aliments creada en el marc del projecte de la Fundació ENT, “El valor dels aliments”.

La seva activitat principal consisteix en espigolar, recollir directament del camp els aliments que no es poden vendre i els canalitzem a entitats socials. Per aquest motiu l’indicador de la petjada ecològica no es correspon directament amb el resultat de la calculadora el valor dels aliments, perquè incorpora les emissions associades a la distribució, que en el seu cas no es donen atès que la recollida d’excedents es fa prèviament a la distribució, directament del camp.

Concretament, Espigoladors valora la possibilitat d’utilitzar l’eina per:

  • Calcular l’indicador de l’ús del sòl.
  • Activitats de sensibilització sobre l’impacte dels aliments i del malbaratament.
  • Tallers a escoles calculant els impactes de les receptes d’aprofitament, durant el taller de cuina, i a la pròpia recepta d’aprofitament, que reparteixen en paper a les participants del taller.

D’altra banda, el passat 30 de març es va realitzar un àpat d’aprofitament dins la Jornada CUIDEM, CUIDEM-NOS (https://twitter.com/AulaAmbiental/status/1111883702676701184), sobre l’Economia de les cures. Fou un àpat per 50 persones organitzat per Aula Ambiental Sagrada Família i el col·lectiu Cuchara. En primera instància es va demanar als comerços locals que donessin aliments que s’havien de llençar. Així doncs, 8 voluntàries van recórrer el barri recollint fruita i verdura amb cops, massa madura, pansida… aliments que no tenien valor comercial però perfectament comestible. Tots els aliments recollits es van cuinar al CC La Sedeta, de Barcelona. Van recollir gairebé 122 kg d’aliments, fet que gràcies a la calculadora sabem que va suposar un estalvi de 136m2 de terra, 200 euros, una petjada hídrica de 7.200 litres (equivalent a 90 dutxes) i una petjada de carboni de 124 kg de CO2 (equivalent a 52 litres de gasolina).

Enllaç a la calculadora