Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Nou article sobre pesca, autarquia i franquisme a Journal of Historical Geography
| | Notícies| 09/02/2016

Santiago Gorostiza i Miquel Ortega (membres d’ENT) han publicat recentment a la revista Journal of Historical Geography un article sobre pesca i autarquia franquista. L’article es titula “‘The unclaimed latifundium’: the configuration of the Spanish fishing sector under Francoist autarky, 1939–1951″.

L’article és una recerca d’història ambiental i geografia sobre el concepte d’autarquia i els projectes d’autosuficiència nacional. El cas d’estudi són els primers anys de la dictadura franquista i les reformes autàrquiques aplicades al sector pesquer. Analitza com aquestes van impactar en l’organització social dels pescadors, l’organització de l’administració pública pesquera i l’expansió de la flota pesquera espanyola de llarg abast. Les fonts principals són el fons personal de Juan Antonio Suanzes, l’Instituto Nacional de Industria (INI) o el fons de Carrero Blanco.

Abstract

La ideologia i la política econòmica autàrquica van ser les característiques centrals del període d’entreguerres a Europa. Tot i la connexió de l’autarquia a conceptes geogràfics, com ara espai, recursos i població, el seu impacte històric ha estat relativament poc explorat en la literatura.

En aquest article, presentem en primer lloc com el concepte de ‘autarquia’ assimila dos significats etimològics: l’autosuficiència i l’autoritarisme. Després vam explorar aquesta dualitat, l’ús de fonts d’arxiu, mitjançant l’examen de les polítiques socials i econòmiques aplicades al sector de la pesca a l’Espanya franquista entre 1939 i 1951. D’una banda, s’analitza la repressió i la transformació del món social dels pescadors. D’altra banda, s’estudia l’impacte de les polítiques públiques sobre la flota pesquera marina, el que subratlla la importància de les directrius militaristes que van donar forma a les reformes. S’argumenta que aquestes reformes autàrquiques han tingut conseqüències a llarg termini que encara són visibles avui dia. Elles representaven un trencament per a l’ambient associatiu dels pescadors i la forma de les característiques futures de la flota, així com el seu patró d’expansió geogràfica.

Accés a l’article