El proper 8 de juny (17:30 a 18:30h.) als Jardins de la Casa de la Misericòrdia de Barcelona tindrà lloc la taula rodona “Una actitud respectuosa ergo un oceà sostenible” en el marc de la Biennal Ciutat i Ciència. Lydia Chaparro (Fundació ENT) és una de les persones convidades al debat, que serà presencial i amb inscripció prèvia. El moderador del debat serà Jaume Vilalta i comptarà també amb la participació de Josep Lluís Pelegrí, Isabel Cacho i Federico Mayor Zaragoza.

L’estudi de l’oceà és com un paradigma científic, ja que comprendre el seu funcionament requereix l’aportació de múltiples camps de coneixement, des de les ciències experimentals, de la vida i les humanitats, fins a les noves tecnologies.

En la visió global d’un sol planeta, l’oceà i el medi terrestre estan íntimament relacionats, de forma que qualsevol activitat d’una espècie terrestre com la humana té repercussions directes en la salut del medi marí. Alhora, l’ésser humà depèn de la salut d’aquest medi. La imatge del mar com aquella catifa on amagar la brossa que generem ja no és admissible avui en dia. Les conseqüències d’aquesta actitud, fruit en gran manera de la ignorància, ja són dramàtiques. Escassetat de recursos, alts nivells de contaminació, escalfament global, inestabilitat climàtica o erosió costanera en són alguns exemples representatius. Tan sols una acció conjunta i coordinada de tots els camps del coneixement permetrà identificar i implementar mesures fiables per la conservació i sostenibilitat de l’oceà.

Els temes o preguntes del debat serien al voltant de: l’oceà tempera, produeix, recicla i emmagatzema. Com ho fa? I com l’activitat de l’ésser humà modifica aquestes funcions? Quines poden ser les solucions als problemes actuals? Com podem trobar propostes per a un futur més respectuós i clamar el compromís dels diferents agents implicats?