Lydia Chaparro (ENT) va ser entrevistada ahir dimecres al programa “La tribu” de Catalunya Ràdio. El motiu de l’entrevista és el nou estudi de l’ONG Oceana sobre frau en la comercialització de peix, posant el focus a Brussel·les. Lydia Chaparro, autora del llibre Sin Mala Espina, i especialista en temes de frau, etiquetatge i consum responsable de peix, va aprofitar l’entrevista per anar a l’arrel del problema i parlar de la sobreexplotació dels recursos pesquers.

L’estudi d’Oceana apunta que un de cada tres peixos servits en restaurants de Brussel·les no correspon al que el consumidor ha demanat i pagat. El resultat es desprèn dels tests d’ADN realitzats per la Universitat de Lovaina sobre 280 mostres recopilades en més de 150 establiments, incloent restaurants i organismes de la UE. La recerca d’Oceana suggereix que les raons econòmiques són les principals culpables del frau en el peix i el subsegüent engany al consumidor. Espècies com el bacallà o el llenguado, que arriben a costar 30 o 40 euros el plat, es canvien per altres com panga, més barata i d’aqüicultura. ENT té constància que aquest tipus de fraus són també una pràctica molt estesa a l’Estat espanyol, on a més, la falta del compliment de la normativa sobre l’etiquetatge dels productes pesquers es fa palesa en la majoria de punts de venta, com ara peixateries i mercats municipals.

Al programa Lydia Chaparro n’ha debatut amb Ramon Tarridas, pescador artesanal i restaurador, i amb Núria Coll, periodista especialitzada en temes alimentaris.

Aquí en pots escoltar l’àudio.