Ecologistes en Acció, Fundació Ent, Oceana, OurFish, SEO / Birdlife i WWF lamenten que Espanya i Portugal reobrin la pesquera de la sardina ibèrica, sense tenir en compte la crítica situació en què es troba la població. La decisió va entrar en vigor ahir, “Dia de la sobrecapacitat de la Terra”, en contra de la recomanació dels científics del Consell Internacional per a l’Exploració del Mar (CIEM) de paralitzar la pesca durant un any per recuperar l’estoc.

Les organitzacions ecologistes destaquen que la iniciativa del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació és una contribució directa a agreujar la sobrepesca, que afecta el 33,1% de les poblacions pesqueres mundials avaluades segons la FAO (Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura), aconseguint un 41% a l’Atlàntic europeu segons la UE. La decisió coincideix amb l’anunci de l’organització científica Global Footprint Network que en set mesos la humanitat ha consumit els recursos que la Terra és capaç de generar en un any.

Després de la captura de 7.000 tones entre maig i juliol, Espanya i Portugal han decidit permetre la captura d’altres 4.728 tones entre agost i setembre, de les quals 1.584 corresponen a Espanya, sense que els científics hagin tingut l’oportunitat de valorar la idoneïtat del pla hispanolusità.

Les sardines i espècies similars de petits pelàgics tenen un paper fonamental en l’ecosistema marí i han contribuït de manera decisiva al desenvolupament de la indústria pesquera i conservera dels nostres països. El seu col·lapse, com el sofert per l’anxova del Cantàbric en 2005, no només implicaria un seriós impacte ecològic, sinó també greus conseqüències socioeconòmiques.

Les organitzacions ecologistes lamenten que dècades d’explotació per sobre dels límits sostenibles marcats per les recomanacions científiques, unit a més d’una dècada de baix reclutament de l’espècie per diferents causes -inclosa la variabilitat natural-han portat a aquest estoc a la vora del col·lapse i han deixat els seus nivells poblacions en mínims històrics des de 2012.

Per això, les organitzacions espanyoles tornen a sumar-se a les seves homòlogues portugueses per demanar als seus respectius governs que adoptin un pla de gestió avalat per CIEM, que asseguri una ràpida recuperació de la població de sardina com a única alternativa possible al tancament de la pesqueria. Aquest pla hauria d’incloure nivells de captures molt precautoris (si són possibles d’identificar), juntament amb mesures de conservació i control. Així mateix, aquest pla hauria adequar-se als objectius de gestió de la política pesquera comuna.