Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
La Ministra Tejerina posa en perill la protecció del corall vermell a Catalunya
| Notícies| 02/05/2018

Recentment, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) ha adjudicat 12 autoritzacions per a l’extracció i venda de corall vermell (Corallium rubrum) en aigües exteriors de la zona 1 (Catalunya).

La concessió d’aquests autoritzacions és preocupant, doncs l’últim informe científic disponible sobre l’estat de les poblacions de corall vermell en aigües de Catalunya indica que, el 90% de les poblacions de corall en aquestes aigües (tant en aigües interiors com exteriors) estan en un estat de conservació crític.

En aquest informe s’afirma, a més, que la majoria de les poblacions es poden considerar ecològicament extintes, de manera que la comunitat científica recomana amb caràcter d’urgència el tancament de l’extracció de corall vermell mitjançant l’establiment d’una moratòria de 20 anys ampliable. D’altra banda, donada la situació de les seves poblacions, l’any 2015 aquesta espècie va ser catalogada per la UICN en la llista vermella del Mediterrani com a espècie “En perill”.

Aquests motius van impulsar a la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Ordre ARP/59/2017, de 7 d’abril, a i) reduir el nombre de llicències de 10 a 5 per a la campanya de 2017 i ii) la suspensió temporal d’aquesta activitat extractiva durant 10 anys (concretament fins al 31 de desembre de 2027).

No obstant això, el Govern espanyol mitjançant l’Ordre APM/1101/2017, de 2 de novembre, permet l’extracció de corall a les zones de la costa catalana en les què no hi ha aigües interiors (des de Cap de Begur fins a Arenys de Mar), ometent així les recomanacions científiques i vulnerant la recuperació de les colònies de corall vermell.

Per tal de motivar una rectificació per part del Govern espanyol i sol·licitar que s’ampliï el cessament de l’activitat extractiva de corall vermell a tota la costa catalana (valorant així mateix l’extensió a la resta de les aigües espanyoles), nombrosos centres de recerca, ONG i entitats d’activitats subaquàtiques estan promovent una carta oberta que serà enviada pròximament a la Ministra Tejerina.

La informació sobre la carta oberta i les adhesions pot trobar-se aquí:

https://protegerelcoralrojo.wordpress.com/