A Espanya hi ha almenys 275 milions de tones de deixalles domèstiques dipositats en abocadors. S’estima que un 50% del contingut és la terra (amb una mica de matèria orgànica fortament degradada), entre el 20 i el 30% són combustibles (plàstics, paper i fusta), un 10% de materials inorgànics (vidre, ciment i pedres) i la resta són metalls (2-5%) (majoritàriament ferrosos). Entre els materials abocats durant el període 1980 i 2010, hi ha un contingut estimat d’uns 10 milions de tones de ferro i 1,8 milions de tones de metalls no fèrrics, inclosos materials molt valuosos com l’or, pal·ladi, beril·li, gal·li, platí i terres rares.
La mineria d’abocador té com a objectiu la recuperació dels recursos continguts en els abocadors. A més d’un interès econòmic, la mineria d’abocador té un potencial ambiental en termes, per exemple, de la mitigació del canvi climàtic i de la reducció de la pressió sobre els recursos naturals escassos, i un potencial social per a la creació de nous llocs de treball. Aquest article revela que aquest potencial, però, depèn de diversos factors, incloent la quantitat i qualitat dels recursos dipositats en els abocadors, la capacitat tecnològica disponible per a la separació de materials, el cost de la tecnologia d’extracció i la separació o el preu de mercat de certs recursos, entre d’altres.

autoria

Maria Calaf | Ignasi Puig

data

2015

publicació

Residuos Profesional

referència bibliogràfica

Calaf Forn M., Puig Ventosa, I. (2015) La minería de vertedero: nueva estrategia de futuro complementaria al reciclaje de residuos electrónicos en origen. Residuos Profesional