El proper juny, els governs de tot el món han de complir el seu compromís de deixar d’invertir diners públics en activitats que financen la sobrepesca i degraden l’oceà. Després de gairebé dues dècades de negociacions a l’Organització Mundial de Comerç (OMC), ha arribat l’hora que els líders prenguin mesures per posar fi a les subvencions perjudicials a la pesca.

Previ a la celebració de la Conferència Ministerial de l’OMC, la inauguració està prevista pel Dia Mundial dels Oceans, 109 organitzacions de tot el planeta insten els líders mundials a arribar a un acord significatiu per acabar amb aquestes subvencions perjudicials abans no sigui massa tard.

Malgrat el fet que un terç de totes les poblacions de peixos es troben ja explotades més enllà dels nivells de sostenibilitat [i], els governs segueixen destinant aproximadament 22 milions de dòlars anuals en subvencions que augmenten la capacitat pesquera [ii]. Encara que aquestes subvencions es podrien destinar a ajudar les comunitats costaneres, la realitat és que fomenten la pesca més enllà dels nivells rendibles i sostenibles -tant en aigües costaneres com en alta mar-, degradant els recursos dels quals aquestes comunitats depenen i posant en perill el futur del mateix sector al què pretenen donar suport.

El 2015, quan els líders mundials van adoptar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, van reconèixer el mal que les subvencions perjudicials estan causant a les poblacions de peixos i al medi marí, i van fer una crida urgent a l’acció per garantir un futur millor i més sostenible per a tothom. A la Meta 14.6 dels ODS s’exigeix ​​als governs que arribin a un nou acord a l’OMC per tal d’eliminar les subvencions perjudicials per al 2020. Aquest termini ha mobilitzat la comunitat internacional, però converteix la dotzena Conferència Ministerial de l’OMC , que tindrà lloc aquest juny, en la nostra última i millor oportunitat per aconseguir una reforma significativa.

L’acord internacional que s’assoleixi ha de desencadenar reduccions significatives immediates per part d’aquells països que més subsidis estiguin atorgant. Així mateix, s’ha d’establir un marc vinculant que contribueixi a l’eliminació gradual d’aquelles subvencions que contribueixen a l’augment de la capacitat de les flotes i a la sobrepesca, i que retiri les subvencions a la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada per part de tots els governs dels països membres de l’OMC.

Un cop s’hagi assolit l’acord, i després d’una reforma dels programes de subvencions a la pesca, tots els països -independentment del seu nivell de desenvolupament-, s’hauran de preparar per millorar la salut de les seves pesqueres i donar suport al medi de vida de les comunitats pesqueres. Altrament, perdrien aquesta oportunitat única de redirigir el rumb de les flotes pesqueres cap a la sostenibilitat, millorar la salut dels ecosistemes marins i contribuir a garantir que l’oceà segueixi proporcionant un medi de vida als milions de persones que depenen d’ell , ara i en el futur.

Un acord és possible. Per això, més de 100 organitzacions demanem als líders mundials que superin les seves diferències, i treballin urgentment per complir amb el mandat dels ODS dins el termini de 2020. Assolir aquest acord no només demostraria que els membres de l’OMC són capaços de cooperar per aconseguir un resultat d’importància global, sinó també que els ODS representen l’autèntic camí cap a un futur millor. Ara tocar passar a l’acció.


[i] FAO (2018) El estado mundial de la pesca y la acuicultura 2018 – Cumplir los objetivos de desarrollo sostenible. Roma.
Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO
[ii] Sumaila et. al (2019) Updated estimates and analysis of global fisheries subsidies, Marine Policy 109

Manifest en castellà

Manifest en anglès