El passat 19 de novembre el Consell de Ministres de Pesca de la UE va decidir els límits de pesca per 2019 i 2020 de diverses espècies d’aigües profundes permetent la sobrepesca per a algunes d’elles. Es tractava de l’última oportunitat per protegir nombroses espècies vulnerables d’ecosistemes marins profunds i complir amb l’obligació d’acabar amb la sobrepesca a la UE per al 2020.

Aquest dilluns a la nit han finalitzat a Brussel·les les negociacions per fixar els límits de pesca de les espècies de profunditat per als propers dos anys. Es tractava de l’última oportunitat per aconseguir el compromís adquirit en 2013 durant la reforma de la Política Pesquera Comuna que obliga els Estats membres a acabar amb la sobrepesca el 2015, quan fos possible, i el 2020 com a molt tard. No obstant això, el resultat d’aquestes negociacions debilita l’objectiu d’aconseguir la pesca sostenible a la UE.
Algunes de les espècies d’aigües profundes sobre les quals s’han decidit els seus límits de pesca per als propers dos anys -entre elles la bròtola de fang, el granader de roca, el besuc de pinta o els alfonsins, per exemple-, estan avui encara més lluny d’estar gestionades sota paràmetres de sostenibilitat.

Lydia Chaparro, ecòloga marina de la Fundació ENT, alerta que “el camí triat per part dels ministres europeus s’allunya per a algunes poblacions dels compromisos legals d’acabar amb la sobrepesca i de la seva responsabilitat de gestionar els recursos pesquers en base a les recomanacions científiques “. Per exemple, el consell científic del granader de roca, una espècie classificada per la UICN com En Perill d’Extinció, recomanava per a aquesta espècie unes captures màximes de 1.289 tones, però, els ministres han acabat legislant un límit de captures el 71% superior. Chaparro considera que “aquesta és una mala decisió que afecta negativament aquesta espècie, però també al conjunt dels ecosistemes marins profunds. D’altra banda, ens preocupa que el Ministeri no hagi fet públic cap informe socioeconòmic que avali aquestes decisions”.

Les espècies de profunditat han patit una forta pressió pesquera a les últimes dècades, el que ha provocat que moltes poblacions de peixos d’aigües profundes estiguin actualment esgotades, almenys, regionalment. Aquest és el cas, per exemple, de diverses espècies de taurons d’aigües profundes, però també el rellotge ataronjat, una espècie la captura està prohibida actualment però que continua capturant de manera accidental. Amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre aquests aspectes, Ecologistes en Acció ha tornat a organitzar un esdeveniment davant de l’edifici del Consell. Una activitat que ha tingut lloc sota el nom de “Carrera per acabar amb la sobrepesca”.

Eneko Aierbe, responsable de pesca d’Ecologistes en Acció, considera que “l’activitat ha estat un èxit, a diferència del resultat final del Consell que s’allunya de la meta d’arribar a la pesca sostenible per al 2020. Unes decisions amb conseqüències perilloses per al futur de les espècies de profunditat, però també per a les pesqueries associades “.

D’altra banda, Alex Bartolí, consultor en pesqueries, posa l’accent en la gran vulnerabilitat d’aquestes espècies. “Els peixos d’aigües profundes tenen uns cicles de vida més llargs i maduren tardanament, pel que poden col·lapsar amb facilitat. No obstant això, els ministres han tornat a ignorar les característiques biològiques d’aquestes espècies “. Però hi ha un aspecte encara més preocupant en opinió de Bartolí “en aquest Consell s’han eliminat alguns TACs i quotes. Per exemple, Espanya ha sol·licitat eliminar el límit de captura de l’bròtola de fang, és a dir, deixar fora del sistema de quotes aquesta espècie sense haver establert prèviament un pla de gestió o seguiment alternatiu per garantir que no augmenti la seva pesca”.

La propera prova de foc tindrà lloc a poques setmanes durant el Consell de ministres de Pesca de desembre, moment en el qual s’establiran els límits de pesca per a la majoria de les espècies comercials de l’Atlàntic nord-est. “Una altra carrera de fons en la qual es decidirà el futur d’espècies comercials importants com ara el llenguado o el lluç. De nou serà el torn dels ministres de decidir si s’acosten al consell científic i al compliment de la llei, o si decideixen continuar ampliant perillosament la bretxa de la sobrepesca com en aquesta ocasió “conclou Aierbe.