Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Jaume Freire (ENT) presenta els resultats del projecte METRES a l’EMP-E conference 2018 “Modelling Clean Energy Pathways”
| Notícies| 26/09/2018

Jaume Freire (ENT) ha presentat els resultats del projecte METRES a l’EMP-E conference 2018 “Modelling Clean Energy Pathways” que s’ha celebrat a Brussel·les (Bèlgica) aquest 25 i 26 de setembre. Hi ha presentat el pòster ”The Economic and Environmental Effects of an Environmental Fiscal Reform in a Dynamic CGE Framework”, que s’emmarca dins el projecte METRES.

Una reforma fiscal mediambiental (EFR) representa una transició d’un sistema tributari cap a un basat en la fiscalitat ambiental, en lloc de la fiscalitat del capital, treball o consum. Es diferencia d’una reforma tributària mediambiental (ETR) ja que un EFR també inclou una reforma de subvencions que contraresta la política mediambiental. Aquesta investigació detalla les maneres en què una EFR no només és possible, sinó també una bona opció que proporciona beneficis econòmics i ambientals. Representa una bona oportunitat per afrontar el canvi climàtic i reduir els riscos per a la salut sense danyar l’economia. S’ha desenvolupat un model CGE dinàmic detallat que examina 101 indústries i mercaderies a Espanya, amb una extensió energètica i ambiental que inclou 31 emissions contaminants, per simular els efectes econòmics i ambientals d’un EFR. La reforma se centra en 39 indústries relacionades amb els sectors de l’energia, l’aigua, el transport i els residus. Simula un augment dels impostos i una reducció de les subvencions per a aquestes indústries i, al mateix temps, utilitza nous ingressos per reduir els impostos al treball, el capital i el consum. Totes les opcions de reciclatge d’ingressos ofereixen beneficis econòmics i ambientals, que suggereixen que pot aconseguir la hipòtesi del “doble dividend”.