Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Iniciem el projecte d’Adaptació al Canvi Ambiental Global a la Costa Brava
| | Notícies| 28/09/2017

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Fundació ENT iniciem un projecte titulat “Escenaris socio-econòmics i ecològics participatius per a una Adaptació al Canvi Ambiental Global (CAG): El cas de la pesca artesanal en el nord de la Costa Brava”.

Avui en dia nombrosos ecosistemes litorals es troben afectats per múltiples factors de canvi com ara la sobrepesca, la degradació d’hàbitats, la contaminació marina i l’escalfament global. Tots aquest factors provoquen un fenomen cada cop més estès i conegut globalment com a Canvi Ambiental Global (CAG). Aquest fenomen, que també afecta el litoral català, es genera com a conseqüència de les accions naturals i humanes sobre l’ambient, accions que acaben influint en els processos biològics, químics i físics de forma puntual o múltiple, arribant a transformar el patrimoni ecològic i comprometent la provisió de béns i serveis.

Les preocupacions sobre l’impacte del CAG estan creixent globalment i entre els possibles perjudicis que aquests canvis poden produir destaca les afectacions derivades de la provisió de serveis ecosistèmics com ara l’aliment. Certes investigacions científiques apunten a que aquest canvis podrien arribar a comprometre globalment el mode de vida de milions de persones que viuen a menys de 100 km de la costa. Així doncs, a més de les afectacions ambientals que podrien afectar a aquestes comunitats, les activitats econòmiques tradicionals que depenen dels serveis ecosistèmics marins, com ara la pesca artesanal, també es veurien greument afectades.

“La preocupació sobre l’impacte del Canvi Ambiental Global està creixent i les possibles implicacions d’un canvi important en l’estat de conservació del capital natural són cada cop més evidents, tant a escala global com local.”

A ningú se li escapa que els nostres litorals estan canviant, tant des del punt de vista ecosistèmic com pel que fa el seu teixit socio-econòmic, i el litoral de la Costa Brava no és una excepció. Per tot això, l’ICTA, l’ICM i la Fundació ENT han dissenyat aquest projecte amb l’objectiu d’elaborar eines d’anàlisi ecològic i socio-econòmic utilitzant escenaris participatius en la zona nord de la Costa Brava, concretament entre els municipis tradicionalment pesquers de Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses, i l’Escala (Alt Empordà) i l’Estartit (Baix Empordà). Zona escollida per les seves nombroses particularitats, entre les quals destaca la importància ecològica dels seus ecosistemes marins.

La metodologia emprada en la realització d’aquest estudi serà pionera, doncs combinarà mètodes socials participatius amb models climàtics i ecològics. Aquests models permetran desenvolupar escenaris d’explotació pesquera futurs sobre la base del potencial canvi dels ecosistemes costaners, i especialment dels ecosistemes dominats per boscos marins (com ara praderes de fanerògames o fons coral•lígens), proposant estratègies d’adaptació i gestió localment rellevants a la zona.

La finalitat d’aquest projecte, que tindrà una durada aproximada de dos anys i que està finançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, és doncs contribuir a la conservació, adaptació i governabilitat dels recursos pesquers i la biodiversitat en la zona nord de la Costa Brava. Un projecte que, a més, pretén involucrar al màxim d’actors possibles, des de pescadors artesanals fins als gestors que prenen les decisions.

Per fer que aquest projecte també arribi a la ciutadania, es posarà a disposició del públic tota la informació que es consideri rellevant i s’animarà a la participació a través de la pàgina web http://www.canviglobalcostabrava.cat/ (disponible a partir de divendres) i del hastag #canviglobalcostabrava.