El Consell Internacional per a l’Exploració de la Mar (CIEM, o ICES per les sigles en anglès) ha publicat un avís important en el què adverteix a la Comissió Europea la urgència d’establir mesures immediates per protegir dues espècies marines vulnerables.

Es tracta d’una advertència que ha estat molt benvinguda per part de les entitats ambientals (entre les quals la Fundació ENT), que porten mesos demanant a la Comissió Europea -i al Govern espanyol- la necessitat d’actuar davant el gran nombre d’animals que moren atrapats en aparells de pesca de manera no intencionada.

El Consell Internacional per a l’Exploració de la Mar (CIEM) ha instat la Comissió a que adopti mesures d’emergència, inclòs el tancament de certes pesqueries, per evitar la mort innecessària de milers de dofins comuns al Golf de Biscaia i marsopes al Mar Bàltic, que cada any es capturen de forma accidental en les xarxes de pesca.

La captura accidental és una de les majors amenaces per a la supervivència dels mamífers marins en aigües europees. Només al Golf de Biscaia, 11.300 dofins comuns van morir durant l’hivern 2018-2019 com a resultat de les activitats de pesca, i amb respecte a la marsopa del Mar Bàltic el seu estat és crític, ja que actualment només sobreviuen uns pocs centenars d’animals.

Donada la gravetat, en les mesures d’emergència plantejades pel CIEM, els científics han aconsellat específicament a la Comissió Europea les següents propostes:

  • Per al dofí comú al Golf de Biscaia, una combinació de tancaments temporals de les pesqueres responsables de la captura accidental durant les temporades de màxima activitat, així com l’ús de dispositius acústics (pingers) per reduir la captura accidental fora de l’època de major activitat.
  • Per a la marsopa al Bàltic, una combinació de tancaments temporals i l’aplicació de pingers en les pesqueres amb xarxes.

Així mateix, el CIEM destaca que les mesures de protecció només seran efectives si aquestes s’apliquessin a llarg termini. En conseqüència, la Comissió Europea no només ha d’adoptar aquestes mesures com un primer pas necessari, sinó també garantir que els països responsables de la UE adoptin mesures a llarg termini per garantir la supervivència d’aquestes poblacions.

Cal destacar que aquest consell científic es produeix després que la mateixa Comissió hagi reconegut la gravetat de les captures accidentals de dofins i marsopes en la seva recent Estratègia de Biodiversitat de la UE per 2030. D’altra banda, aquest consell científic també es produeix després de les peticions de 22 organitzacions europees, liderades per Whale and Dolphin Conservation, ClientEarth i Seas At Risk, que van sol·licitar el 2019 a la Comissió que emprengués accions legals contra 15 governs de la UE, inclòs Espanya, per no complir amb el seu deure legal de protegir els cetacis de la captura accidental per part d’algunes flotes pesqueres (veure denúncia pública contra 15 governs).

No obstant això, els cetacis no són els únics animals afectats per les captures accidentals. Cada any desenes de milers d’aus marines, tortugues, taurons i ratlles, molts d’ells amenaçats, també moren atrapats en aparells de pesca de manera no intencionada. Les captures accidentals de totes aquestes espècies, protegides per les directives europees d’Aus i Hàbitats, i altres mecanismes nacionals i internacionals, s’han convertit en una xacra interminable que està portant a l’extinció ecològica a espècies com la baldriga balear, el marraix al Mediterrani o la raja jaspiada. Per això, diverses entitats, sol·licitem també al Govern espanyol que impulsi un Pla d’acció contra les captures accidentals de grups d’espècies sensibles com aus, tortugues i mamífers marins, que es produeixen durant les activitats pesqueres.