Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Dies crucials per acabar amb la sobrepesca a l’Atlàntic nord-oriental
| Notícies| 29/11/2016

D’aquí dues setmanes el Consell de Ministres de pesca de la Unió Europea decidirà els límits de pesca per 2017, coneguts com a totals admissibles de captures (TAC), per a la major part de les poblacions de peixos comercials de l’Atlàntic nord-oriental i aigües adjacents. Aquesta és una decisió clau per posar fi a la sobrepesca i situar les poblacions de peixos a nivells saludables. Una situació que encara estem lluny d’assolir, ja que l’anàlisi més recent demostra que el 48% dels estocs pesquers de l’Atlàntic pateixen sobrepesca i més del 60% de les poblacions es troben fora dels límits biològics de seguretat.

En aquesta reunió, que tindrà lloc a Brussel·les els dies 12 i 13 de desembre de 2016, els ministres de pesca dels 28 Estats membres haurien de ser ambiciosos i respectar la normativa que ells mateixos van aprovar el 2013 i que va culminar amb la reforma de la Política Pesquera Comuna (PPC). Dit en altres termes, els ministres de pesca (i en particular la ministra Isabel García Tejerina) haurien de demostrar el seu compromís i seguir les recomanacions científiques a l’hora d’establir els límits de pesca, tal com obliga la normativa comunitària que conté objectius i terminis vinculants per posar fi a la sobrepesca.

Tot i que és responsabilitat de cada un dels Estats membres posar fi a la sobrepesca, cal recordar que Espanya és un dels països de la UE que ha establert històricament més possibilitats de pesca per sobre de les recomanacions científiques, conduint a la sobrepesca i a la pèrdua de potencial econòmic del propi sector i, de fet, l’acord assolit l’any passat no va ser una excepció.

Durant el passat Consell de desembre, l’Estat espanyol va negociar activament un augment de la quota per a moltes espècies per 2016. En concret, per 28 dels 39 TAC que corresponen a les espècies de major interès pesquer per a l’Estat espanyol, es van establir quotes per sobre l’assessorament científic. En altres paraules, l’Estat va recolzar la continuïtat de la sobrepesca en la majoria de casos. La gran pregunta és, acordaran els ministres de la UE acabar amb la sobrepesca al 2017? O continuaran fixant límits de pesca per sobre les recomanacions científiques? L’altre gran enigma serà saber si l’Estat espanyol distribuirà les possibilitats de pesca entre la flota en base als criteris socials i ambientals, tal com també exigeix la normativa.

Ajuda’ns a demanar una #pescaSOStenible en el menor temps possible i que es respectin els límits #RespectTheLimit. Difon les imatges per les xarxes socials i exigeix que s’aturi la #sobrepesca tal i com marca la normativa #CFPreality.

Grafics F.ENT_ES-01 Grafics F.ENT_ES-02 Grafics F.ENT_ES-03 Grafics F.ENT_ES-04 Grafics F.ENT_ES-05 Grafics F.ENT_ES-06 Grafics F.ENT_ES-07

Descarrega’t les imatges AQUÍ