Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Darreres passes per publicar el número 52 de la revista Ecología Política dedicat al turisme
| Notícies| 25/10/2016

Estem treballant en la publicació del nou número de la revista Ecologia Política, que coeditem la Fundació ENT i Icaria Editorial. El número 52 sortirà el proper mes de desembre i estarà dedicat al turisme.

Aquest número monogràfic serà editat per Ivan Murray Mas i Macià Blázquez Salom, de la Universitat dels Illes Balears (UIB), i per Grettel Navas, l’Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Inclourà articles d’opinió i anàlisi en profunditat de caràcter teòric, amb aportacions de Rob Fletcher i Jordi Gascón -entre altres- sobre la relació entre turisme i imperialisme ecològic, sobre el paper de la crisi del capitalisme i de la financiarització per afavorir l’expansió del turisme, i sobre el problema de la gentrificació urbana i rural.

Una extensa secció d’articles breus es centrarà en casos d’estudi de l’estat espanyol i Amèrica Llatina, amb contribucions confirmades sobre Mèxic, Panamà, Equador, Colòmbia i Argentina i sobre conflictes al voltant del turisme a Madrid, Barcelona i les Illes Balears.

Uns dels temes centrals que s’aborden en el monogràfic són els impactes de projectes i megaprojectes turístics sobre els ecosistemes i les comunitats camperoles i indígenes en zona rurals d’Amèrica Látina, així com els impactes de la gentrificació i el turisme massiu a les ciutats, la contaminació dels grans creuers i l’explotació laboral en el sector hoteler.

Entre les alternatives que es plantegen, Sara Latorre i Mariana Walter presentaran una avaluació crítica del turisme i eco-turisme com alternatives a formes més directes d’explotació de la naturalesa, com és el cas de la mineria a Intag, Equador. Però també es consideren casos de resistència i alternatives al turisme en si, tant en zones rurals com a les ciutats. En aquest sentit destaquen els articles de Catalina Car i Marcela Gómez sobre els avenços indígenes enfront del turisme a Colòmbia, o la visió que exposen Hortensia Fernández i Daniel Pardo sobre la lluita pel decreixement turístic a Barcelona.

Per a la secció de crítica de llibres, Ivan Murray Mas presentarà una breu ressenya dels principals llibres sobre turisme que han estat publicats durant l’any passat, com la reedició del ja clàssic “Tourism and Sustainability: Development, Globalisation and New Tourism in the Third World “(Routledge, 2016) de Martin Mowforth i Ian Munt.

Finalment, a la secció de referents ambientals, Joan Martínez Alier presenta el perfil de la sociòloga argentina Maristella Svampa juntament amb una reflexió crítica sobre el seu darrer llibre “Debats Llatinoamericans: indianisme, desenvolupament, dependència i populisme” (Edhasa, 2016).

Web de la revista Ecología Política