Català | Castellano | English
Subscriu-te a l'Enviament | CONTACTA
Innovació ambiental al servei de la societat
Conferència Internacional “Undisciplined Environments” de l’European Network of Political Ecology a Estocolm
| Notícies| 09/03/2016

Prop de 400 investigadors, activistes i artistes es donaran cita a Estocolm (Suècia) del 20 al 24 de març de 2016 per discutir sobre les possibilitats d’una política ecològica més enllà dels límits disciplinaris.La conferència serà un espai d’intercanvi intercultural sobre ecologia indígena i resistència.

La Xarxa Europea d’Ecologia Política (en anglès European Network of Political Ecology) (ENTITLE) organitza la seva Conferència Internacional UNDISCIPLINED Environments del 20 al 24 de març del 2016 al Students’ Union House (Karen) del KTH Royal Institute of Technology, a Estocolm. Coorganitzada pel Center for Social Studies de la University of Coimbra (Portugal) i el KTH Environmental Humanities Laboratory, en col·laboració amb la KTH ‘s Sustainability Office, serà la primera gran conferència internacional que es realitzi a Europa entorn de l’emergent camp de l’Ecologia Política.

Amb prop de 90 activitats paral·leles (debats, taules rodones i sessions experimentals), i nombroses intervencions artístiques (pel·lícules, fotografies i exhibicions d’art visual, poesia i actuacions teatrals), la conferència estarà basada en una metodologia transdisciplinar d’intercanvis inter pares a través de diferents formes de coneixement, incloent la destacada participació de ponents indígenes.

Podeu consultar aquí el programa.

L’objectiu és donar a conèixer les possibilitats de l’Ecologia Política com una forma d’entendre i revertir l’actual crisi ecològica així com promoure la justícia ambiental i l’apoderament de les bases.

SESSIONS PLENÀRIES I TALLER SOBRE “ACTIVISME INDISCIPLINAT”

Les tres sessions plenàries afavoriran el diàleg entre dos ponents destacats de diferents procedències geogràfiques i entorns disciplinaris:

- ‘Ecologia Política decolonial’: Prof. Kim Tallbear, University of Alberta i Ailton Krenak, intel·lectual en representació de les comunitats indígenes del Brasil;

- ‘Ecologies postcapitalistes’: Prof. Catherine Larrère, Université de Paris I-Panthéon-Sorbonne, i Prof. Alf Hornborg, Lund University;

- ‘Encerclament Vs Comuns’: Prof. Nancy Peluso, University of California a Berkeley, i Prof. Ugo Mattei, International University College, Turin.

La conferència finalitzarà amb el Taller “Activisme Indisciplinat”, un espai addicional on reflexionar sobre com practicar activisme ambiental en institucions, organitzacions, a través de la investigació i l’art ofert per analistes com la Prof. Amita Baviskar, de l’Institute of Economic Growth de Delhi. Aquest taller està co-patrocinat pel programa ‘Transformations to Sustainability’ (T2S) del Consell Internacional de Ciències Socials (ISSC), gràcies a la col·laboració del Swedish Secretariat for Earth System Sciences (SSEESS). The T2S Network oferirà una sessió durant la conferència.

INTERVENCIONS D’INDÍGENES DURANT LA CONFERÈNCIA

La conferència serà un lloc d’intercanvi intercultural sobre ecologies indígenes i resistència. A més de la sessió plenària sobre ‘Ecologia Política Decolonial’, investigadors indígenes i activistes intervindran en diferents conferències així com en la taula rodona “Pensaments decoloniales: Què s’ha de canviar” ofert pels ponents Kim TallBear i Ailton Krenak; l’expert Sámi, May Britt Ohman; el líder Kuna, Cebaldo de Lleó, i el líder i expert Kaiowá Guarani, Tonico Benites. Aquest últim parlarà en nom de l’organització Aty Guasu per informar sobre la violència perpetrada contra el poble Guarani en els últims anys, classificada com a “genocidi” per la Comissió Inter-Americana dels Drets Humans de l’Organització dels Estats Americans.

El taller “Undisciplined Activism” també comptarà amb una àmplia participació d’experts, artistes i activistes de la comunitat indígena Sámi del nord de Suècia. Aquesta àmplia participació de ponents indígenes reflecteix les actuals col·laboracions científiques a la xarxa ENTITLE amb el projecte d’investigació “Suècia i els orígens del colonialisme de recursos global” dirigit pel Prof. Per Högselius (finançat pel Consell Suec d’Investigació (Swedish Research Council), i el Dept. de Geografia Humana / divisió d’Ecologia Humana de la Universitat de Lund.

INTERVENCIONS ARTÍSTIQUES A LA CONFERÈNCIA

El dissabte dia 20 de març, l’artista Sámi Katarina Pirak Sikku oferirà el discurs inaugural de la conferència junt amb el Prof. Sverker Sorlin del KTH Environmental Humanities Lab. El mateix dia, s’inaugurarà una exposició de fotografies amb quatre col·leccions de diferent temàtica i, a la nit, tindrà lloc el mini festival de cinema “Résistances Ecologies” en el qual es projectaran diferents documentals breus en sessions paral·leles.

Dijous dia 24, la sessió d’art i activisme que tindrà lloc al Teater Reflex de Kärrtorp, conclourà el taller “Undisciplined Activism” amb la participació d’artistes compromesos procedents de diversos països.

Sobre la Xarxa Europea d’Ecologia Política (ENTITLE)

ENTITLE és una xarxa transnacional de 13 universitats, dues ONG i una empresa finançada a través del Marie Curie International Training Network Program de la Unió Europea i coordinada pel Prof. Giorgos Kallis de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), a Espanya. La Conferència Internacional “Undisciplined Environments” és l’acte de finalització d’aquesta xarxa formativa.

Durant els darrers 4 anys, la xarxa ha desenvolupat una agenda internacional compartida d’investigació i ha format a 19 investigadors al voltant de cinc grans temes, especialment sobre l’anàlisi dels conflictes ambientals; els moviments ambientals, els desastres naturals, els canvis en els comuns, i la democràcia i la justícia ambiental. Durant la conferència, els investigadors ENTITLE presentaran els seus resultats acadèmics que van des de l’estudi dels conflictes aquaculturals a Europa, els conflictes sobre residus a Campània, els canvis agraris a Etiòpia, les lluites socials al voltant de la producció de nius d’aus comestibles en Malàisia, els moviments agroalimentaris alternatius al País Basc, i la propagació de malalties transmeses per vectors a Grècia.

Participació d’ENT

Formant part ENT de la Xarxa Europea ENTITLE, Ignasi Puig Ventosa, Gabriel Weber i Irmak Ertör d’ENT participaran en diferents sessions de la conferència per a presentar les seves investigacions recents. Els membres d’ENT participaran també en diverses reunions de la xarxa ENTITLE durant els 4 dies de la conferència.

Reconeixements

La conferència compta amb la col·laboració del Swedish Research Council – Formas (Dnr. 20016-000-12). Per garantir una àmplia participació d’estudiants i persones del món no acadèmic, especialment de països de fora d’Europa, s’han atorgat beques de viatge que han estat possibles gràcies al suport de diversos acadèmics a títol individual (mitjançant quotes de col·laboració) i del Projecte d’investigació MOVE – Socioecological Movements in Urban Ecosystems, liderat pel Dr. Henrik Ernstson (Formas, DNR 211-2011-1519).

Més informació